Idén június 21–27. között rendezik meg a nagyváradi Szent László Napokat


A fesztivál, amely a „nagyváradiak magyar napja” egyszerre szól hagyományokról, a kortárs nagyváradi alkotókról és a város épített és szellemi örökségéről. A Nemzeti Kulturális Alap a korábbi évekhez hasonlóan most is támogatta az immáron 9. alkalommal jelentkező programsorozatot.

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma szakmai véleménye alapján a fesztivál közel 4 millió forintos támogatásban részesült. A szervezők a pályázati anyagban kiemelték, hogy a rendezvény egy kultúrmisszió is egyben, amelynek célja nagyváradi magyar közösség kulturális értékeinek felmutatása, Szent László király általi városalapítás tények ismertetése, a helység és a térség ismeretségének növelése, magyar-magyar kapcsolatok elmélyítése. A fesztivál során Szent László királyt a város alapítóját úgy kívánják a figyelem középpontjába állítani, hogy az felekezettől nemzetiségtől függetlenül mindenki számára egyforma értéket képviseljen.

A fesztivál programjai idén is valamennyi korosztályt megcélozza, így lesz könnyű és komolyzenei koncert, kiállítások, hagyományőrző rendezvények, gyerek és ifjúsági programok, sporttevékenységek- mint például a Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű biciklitúrára-, irodalmi és történelmi előadások, könyvbemutatók, előadások, kocsmakvíz, filmvetítések, városnéző séták, valamint kézműves vásár. A gyermekprogramok szervezésénél arra is gondot fordítottak a szervezők, hogy a bemutatott produkciók, foglalkozások a koncert- és színházélmény mellett iskolán kívüli tanóraként is megállják a helyüket.

Az idei Szent László Napok egyik újdonsága, hogy a kulturális fesztivál idején minden nap, pontban délben orgonakoncert lesz a váradolaszi református templomban, és újragondolva folytatódik a Zenél a város programsorozat, amely 2019-ben nagy sikert aratott. – erről a fesztivál szervezői sajtótájékoztatón számoltak be.

Kiemelték, hogy ebben az évben már nem csak Nagyvárad különböző pontjain lesz örömzenélés, hanem a közeli Síterben is. A legnagyobb újdonság a folkudvar lesz, amelyet az eredeti elképzelés szerint tavaly alakítottak volna ki először, de a járvány közbeszólt, és tulajdonképpen még idén is csupán egy szerényebb ízelítőt tudnak csak biztosítani. A folkudvar vendége lesz többek között a Maros Művészegyüttes, Berecz András és fia, Berecz István, akik a Soroglya együttes közreműködésével lépnek fel, de itt állítják ki Dávid Botond 56 ország 240 nemzetének közel 1700 népviseletét bemutató Geofolk kiállítását is.

Debrecen város, amely az idei meghívott vendégváros, ajándékaként a várban a Szent László Napok idejére kiállítanak egy Szent Lászlót ábrázoló virágkocsit is. A cívisvárosból érkezik a Partium Ház könyvesstandja is, mint ahogy a június 21-ei ünnepélyes megnyitó fellépői is, a Csokonai Színház és a Kodály Filharmonikusok művészei ismert operákból adnak elő részleteket.

A váradi Szigligeti Színházzal együttműködésben a Főnixterv című előadást is megtekinthetik az érdeklődők a fesztivál keretében a vár nyári színházában.

A Szent László Napokon fellép többek között a No Sugar, a Poklade, az Operettissimo, Heinczinger Mika (Misztrál), valamint a debreceni LED zenekar.

A teljes program a Szent László Napok honlapján tájékozódhatnak.