Ingyenes továbbképzés indult könyvtárosoknak az NKA támogatásával


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával „Digitális kommunikáció a könyvtári partnerkapcsolatokban” címmel indított ingyenes, gyakorlatorientált továbbképzést a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A képzés azoknak a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező könyvtári szakembereknek szól, akiknek a munkakörébe tartozik a könyvtárhasználókkal – gyerekektől az időskorúakig –, és más külső partnerekkel való kapcsolattartás, információmegosztás, rendezvények, programok szervezése.

A képzésen a digitális kommunikáció legfontosabb elméleti alapismereteit, a könyvtári kommunikációt támogató mobilapplikációk, webes alkalmazások és azok készségszintű, aktív használatát, a közösségi média tudatos használatának, gyakorlati módszereinek elsajátítását, és  korszerű fotózási és videókészítési alapismereteket sajátíthatnak el az érdeklődő szakemberek.
A képzés előnye, hogy – a könyvtárosok egyéb elfoglaltságait figyelembe véve – folyamatosan lehet rá jelentkezni, bármikor be lehet kapcsolódni. A 60 órás tanfolyam három hónapos keretidőszakon belül, egyéni ütemben, kötetlen keretek között végezhető el. A tananyag Moodle keretrendszerben érhető el, amelynek használata nem igényel előzetes ismereteket, de a tanfolyam elvégzéséhez alapvető informatikai jártasság szükséges

 A tanfolyam egyes részeinek feldolgozásához szükség van Android operációs rendszerű mobiltelefonra, vagy tabletre, illetve elérhető wifire, vagy mobilinternet-kapcsolatra.
A képzés végén tanúsítvány szerezhető. Ha azonban valaki csak egyes résztémák iránt érdeklődik, a tanfolyam tanúsítvány megszerzése nélkül is lezárható.