Interjú Can Togay Jánossal, a VEB2023 kulturális és kreatív főtanácsadójával


Kulturális, kreatív régióként pozicionálja át a Balaton-felvidéket a Veszprém-Balaton 2023-as projekt az Európa Kulturális Fővárosa címmel. Mindezt a munkát, a programok megvalósítását pedig a Nemzeti Kulturális Alap is jelentős összeggel támogatta. Erről kérdeztük Can Togay Jánost, a VEB2023 kulturális és kreatív főtanácsadóját.

  • Hatalmas lehetőség Veszprém és a Balaton-felvidék számára, hogy 2023-ban az európai kulturális élet rájuk fog figyelni. Mit gondol, mi az, amiben egyedülálló, emlékezetes lesz ez a programsorozat?

Egyedülálló, hogy nem egy város, hanem mellette egy egész régió megkapta a lehetőséget. Németországban ugyan Essen és a Ruhr-vidék bemutatkozott már hasonlóan, de azért ez nem jellemző.

Egy ma is kiemelkedő, nemzeti szinten is jelentős régióról van szó, amelyet most kulturális, kreatív régióként újrapozicionálunk veszprémi központtal. Ez azt jelenti, hogy leginkább kulturális eszközökkel igyekszünk felemelni a régiót, és felmutatni általa új perspektívákat.

  • Ön nemcsak a programsorozat művészeti és kulturális főtanácsadója, hanem az NKA Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Ideiglenes Kollégium tagja is. Milyen jellegű programokat támogat a kollégium?

Olyan programokat támogattunk a döntéskor, amelyek illeszkednek az eddigiekhez vagy kiegészítik a több száz, a döntés idejére már formálódott rendezvények sorát. Ez a több száz program határozott stratégia mentén alakult együttesen programklaszterré, miközben megőrizte sokszínűségét, például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Balaton ökológiáját mutatja be, mások izgalmas színházi előadással készülnek.

  • Mitől lesz emlékezetes ez a programsorozat, mint például Pécs hasonló címe után a Zsolnay Negyed lett?

Ügyeltünk arra, hogy ne túl ambiciózus, később nehezen fenntartható infrastrukturális fejlesztésekbe kezdjünk. Egyedül talán az Activity Center lesz ilyen, ami a veszprémiek számára a mozgás, a tánc, a sport művelésére ad lehetőséget. De az említett sokszínűség is ilyen emblematikus pontja lehet a programsorozatnak, ahol a kultúra mellett megfér a gasztronómia és a környezetre való odafigyelés is. A célunk, hogy több dimenziót lépjen felfelé ezek által a régió, hogy az itt élőkben és a kreatív szakemberekben a tervezésről, a jövőről való gondolkodást erősítsük meg a város és a régió kulturális életének fejlesztése mellett.