Interjú Perlik Pállal, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának nyugalmazott igazgatójával


30 éve, 1993-ban alakult meg a Nemzeti Kulturális Alap, amelynek célja volt a művészet támogatása, az arra érdemesnek tartott alkotások megismertetése a nagyközönséggel. A kezdetekről Perlik Pált, az egyik alapítót, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának nyugalmazott igazgatóját kérdezte a Kossuth rádió.

“Az új Alap létrejöttét az is ösztönözte, hogy a pénzforrások elosztását sokan szakmailag nem tartották megfelelőnek, beleszólást, döntést igényeltek a folyamatokba. Az állami támogatás ugyanakkor drasztikusan csökkent, egyre kevesebb olyan forrás állt rendelkezésre, amely évről évre megbízható állandóságot jelentett volna a kulturális szféra számára. – hangzott el a bevezetőben.

A beszélgetés során kitérnek az Alap létrehozásnak okaira, a megalakult új kulturális alap pilléreire, a bevételi források kezdeti meghatározására, amely már akkor is célul tűzte ki, hogy az állami költségvetéstől független forrásokra szeretne támaszkodni. Szó esett az akkor nagy vitát kiváltó feltételekről, hogy kik és mi alapján osszák fel a bevételt, hiszen a régi Alapnál a minisztérium szervezetei döntöttek erről. A vita eredményeként létrejött egy bizottság, amely meghatározta a szervezet fő irányvonalait, illetve a szakmai kollégiumok, amelyek a pénz elosztását határozták meg. Összesen 14 szakmai kollégiummal indult el a Nemzeti Kulturális Alap. A nyugalmazott igazgató felidézi a dilemmákat és a kezdeti nehézségeket

A teljes interjú IDE kattintva hallgatható meg 20:43:30-20:49:20 percig.

Nyitókép: YouTube