Ismét Budapest100


Május közepén zajlott le a Budapest100 programsorozat, amelynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épített értékekre. Az idei program a ’70-es évek modern építészeti örökségével kapcsolatban teremtett nyílt párbeszédet – mondta el Grócz Bíborka, a Budapest100 projektkoordinátora. Az esemény megrendezését 4,5 millió forinttal támogatta az NKA.

Miként tudja támogatni az NKA a program megrendezését?

Az NKA támogatásával a program megrendezéséhez elsősorban a szükséges szakmai hátteret biztosítjuk, ezen felül a Budapest100 során megrendezett programok a támogatásnak köszönhetően évente egyre szélesebb közönséghez tudnak szólni a különböző formátumok és számos szakemberek bevonásával. 

Miért tartják jónak az NKA támogatási rendszerét?

Az NKA támogatási rendszere lehetőséget nyújt arra, hogy évről évre újragondoljuk a programjainkat, ami által egy-egy jól bevált módszer használata mégsem okoz ismétlődést.  

Fotó: Ránki Dániel, Pozsonyi út 38.

Mi a rendezvény fő tematikája?

A Budapest100 városi fesztivál a nyitott házak hétvégéje, 2011 óta várja a látogatókat először a százéves, majd 2015 óta a különböző tematikák szerint válogatott házak megnyitásával, programokkal. Az idei Budapest100 témája a ’70-es évek, amivel egy olyan korszak építészetét szeretné közelebb vinni az érdeklődőkhöz, amelyet feldolgozatlansága okán kevesen ismernek, a történeti kontextusa, és a korábbiaktól eltérő formanyelve miatt sokan távolságtartással figyelnek. Az idei témaválasztással a célunk segíteni a bennünket körülvevő modern örökség megismerését és párbeszédet indítani a korszakban épült házak jövőjéről.

Mire a legbüszkébbek az idei rendezvénnyel kapcsolatban?

Schöff Gergely, önkéntesek 

Több hónapja már hogy bejelentettük az ide témaválasztásunkat és az eltelt időben szervezett beszélgetéseken, városi sétákon és a közösségi médiában is sokat “beszéltünk” a modern építészet örökségeiről. Bár tudjuk, nem fogja mindenki megszeretni a korszak építészetét, azt látjuk, a megismerést és az elfogadást segíti, hogy felkaroltuk a témát, ami hozzájárul ahhoz, hogy objektív és szakmai diskurzusok alakuljanak ki. A fesztivál 4 napja, beszélgetések, könyvbemutató, sétanap és a nyitott házak hétvégéje erre teremtett lehetőséget.

Milyen az érdeklődés a rendezvény iránt?

Az idei tematika újszerűsége, hogy az idősebbeket azzal szólítja meg, hogy saját fiatalságuk szakmai és személyes történeteit mesélhetik el. A fiatalok körében pedig kirajzolódik egy kör, akik különösen aktívak a közösségi médiában, fotózzák és követik a hazai és régiós modern épületeket. Számukra a Budapest100 a személyes találkozások lehetőségét és egyúttal 38, a korszakban épült ház kapuját nyitotta meg, ahol többezer látogatót fogadtak a program önkéntesei.

Nyitókép: Gyulai Szilvia