Jankovics 80


Útravaló gondolatok Jankovics Marcelltól. Beszélgetőtárs: Kurucz Éva

Méry Ratio Kiadó 2021

Kurucz Éva Jankovics Marcell-lal közös beszélgetőkönyve a művész nyolcvanadik születésnapjára készült, akkor is jelent meg, de Jankovics Marcell már nem vehetett részt nyolcvanadik születésnapi ünnepségén.

A kötet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el, a Méry Ratio Kiadó gondozásában, Útravaló gondolatok Jankovics Marcelltól alcímmel. S valóban megfontolandó gondolatok hangzanak el a kötetben Jankovics Marcelltól, akinek életében és életének mozgatórugóiban is tájékozódni lehet a könyv jóvoltából.

A nehéz sorssal induló gyermek Jankovics Marcell ártatlanul meghurcolt édesapja a börtönből járás- és beszédképtelen roncsként szabadul, s a gyerek Jankovics mégis meglátja-találja a maga számára a nehézségekből előbújó pozitívumot: a kitelepítésben a magyar vidék gazdag, megragadó világát: „tehénbőgéssel, a lovaskocsikkal, fecskékkel, eperfákkal, a Kőrös holtágának gazdag vadvilágával, mindazzal, ami már nincs”; a kezdetekben sokkoló élményű pannonhalmai gimnáziumba belenőve felfedezi a gótika, az egyházi zene és a középkor szépségit; érettségi után esélye sincs továbbtanulásra, így indul pályája segédmunkásként, majd rajzolóként a Pannónia filmstúdióban.

S hogyan lesz mindezek ellenére vagy mindezekkel együtt a magyar rajzfilmgyártás kiemelkedő alkotója, aki már fiatalon vezető rendezője volt a Gusztáv, majd a Magyar népmesék, a Mondák a magyar történelemből című sorozatoknak. A több százezer nézőt vonzó egész estés rajzfilmjei: a János vitéz (1973), Fehérlófia (1981), Ének a csodaszarvasról (2001), Az ember tragédiája (2011) és utolsó műve a Toldi (2021). Több mint negyven hazai és fesztiváldíjat kapott munkáiért rövidfilmjei közül 1974-ben a Sisyphust Oscar-díjra jelölték, és 1977-ben a Küzdőkkel Cannes-ban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díjat.

A kötetből megtudhatjuk, hogyan gondolkodott Jankovics Marcell a kultúráról azon belül is a magyar kultúráról, hogyan kezdett művelődéstörténettel foglalkozni készülő rajzfilmjei kapcsán, s hogyan született később több mint negyven könyv e tárgyban kutakodásai következtében.

Arról, hogy hogyan tudott együttműködni munkatársaival, és mit kaptak tőle barátai, kollégái maguk szólalnak meg, többek között Csák János, Vashegyi György, Szamedám György, Hoppál Mihály és nem utolsó sorban felesége, Rubovszky Éva, aki szerint „Marci nem olvasta a filozófusokat, hanem művelte a filozófiát abban az értelemben, ahogy Schelling fogalmazta meg: tárgyiasítsátok a filozófiát, művészetté válik, ha megfosztjátok tárgyiasságától a művészetet, a tiszta filozófia marad.”

Ezek a megállapítások tükröződnek abban a gondolatban is, amely a kultúrát az égig érő fa képében jeleníti meg Jankovics Marcell megfogalmazásában:

„A kultúra magja ősi, genetikai; úgy ahogy a növényi csíra a föld alatt is elindul fölfelé: a fényt keresi. Reményeim szerint nem áll meg a növekedésben; égig érő fává cseperedik.”

E gondolatok inspirálhatták kultúraszervező tevékenységét is, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója és tiszteletbeli alelnöke, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke és alelnöke is volt, de minden tevékenysége közül az alkotást, az alkotás szabadságát tekintette saját mag számára elsődleges tevékenységnek.

Alkotásai elismerése révén kapott állami díjai: Balázs Béla-díj (1974), Kossuth-díj (1978), Érdemes művész (1984), Príma Primissima-díj (2007), Magyar Köztársaság Középkeresztje a csillaggal (2013).

„2021 elején írtam neki először e-mailt, és márciusban kezdtünk beszélgetni, a járvány miatt főleg a Skype-on keresztül. Május végén hunyt el, de a kéziratot jóvá tudta hagyni. Csak az maradt hátra, hogy milyen képek, illusztrációk kerüljenek be a kötetbe, ebben sokat segített a felesége, Rubovszky Éva. Tavaly októberben lett volna a 80. születésnapja, amely kapcsán egy ünnepséget szerveztünk, és pont attól lett ünnepi az alkalom, hogy bemutathattuk a könyvet. Méltó módon, szépen emlékeztünk rá.” – vallott Kurucz Éva a kötetről, s valóban méltó kiállítású és tartalmú könyv született Jankovics Marcell 80 évéről.

Jankovics 80

Útravaló gondolatok Jankovics Marcelltól

Beszélgetőtárs: Kurucz Éva

Méry Ratio Kiadó 2021

Szeptemberben a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága ülésén Bús Balázs az NKA alelnöke kezdeményezésére a jelenlegi logót 2023. január 1-től a korábban az NKA alelnöki tisztjét is betöltő Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze által alkotott korábbi embléma elemeit (a címert és az életfát) hordozó logó váltja fel.
A bizottsági ülésen részt vett Csák János miniszter és Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is. Bús Balázs alelnök indoklása szerint az új logó a Csák János miniszter személyével eljövő új korszak szimbóluma is, s méltó emléket állít Jankovics Marcellnak is.