Jön a II. Soproni Filmes Napok a jubileum és a thrillerek jegyében!


A MozgóKépMás egyesület idén is megszervezi a Soproni Filmes Napokat. A 10 éves Final Cat Filmklub és a 20 éves Budapest Short Film Fesztivál legjobb anyagait május 25. és 26. között láthatjuk a soproni Liszt központban.

Szombaton a Soproni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóinak fotókiállításával indul a program délután 15 órától a Liszt központ aulájában. Köszöntőt mond Takács Tibor, a MozgóKépMás egyesület elnöke, a kiállítást Sipos Bence, az egyetem oktatója nyitja meg. Utána a Petőfi teremben folytatódik a program. 15:30-tól a tavalyi Budapest Short Film fesztivál legjobb magyar rövidfilmjei lesznek láthatóak, többek közt Kováts Adél főszereplésével.

18 órától egy elhivatott független filmes alkotó, Illés László új filmjét, a Beszélő Trófeákat nézhetjük meg. A 16 év felettieknek ajánlott bűnügyi thriller a szombathelyi díszbemutató után 2 héttel érkezik Sopronba, de már sikeres nemzetközi fesztiválszereplésen van túl, harmincnál is több díjjal ismerték el világszerte. A film főszereplője a soproni születésű Balogh János, akivel a vetítést követően közönségtalálkozón beszélgetünk.

Vasárnap ismét a soproni hallgatók alkotásival kezdünk. A rövid, videós etűdöket Sipos Bence bemutatása mellett nézhetik meg az érdeklődők 15 órától. 15:45-tól nemzetközi válogatással folytatódnak a vetítések. Eredeti nyelven, angol felirattal nézhetünk meg egy Best Of összeállítást a BuSho fesztivál tavalyi kínálatából.

18 órától a Mesterjátszma című filmet vetítjük. A tavaly bemutatott magyar filmdráma, misztikus pszichothriller Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja Tóth Barnabás rendezésében. A rendező ezúttal A besúgó főszereplőjével, Váradi Gergellyel és olyan nevekkel forgatott, mint Péterfy Bori, Hajduk Károly vagy Mácsai Pál. A CineFest közönségdíjas filmet több kategóriában is jelölték a Magyar Mozgókép Díjra. A vetítés után ismét közönségtalálkozó következik Tóth Barnabás rendezővel.

A belépés minden programra díjtalan! Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Soproni Önkormányzat támogatásával jön létre.