Július 18-án, 68 éves korában elhunyt Lugosi Lugo László fotográfus


Lugosi Lugo László 1953-ban született Budapesten. 1977-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán angol-magyar, továbbá filmesztétika szakon. 1975–1980 között a Balázs Béla Stúdió tagja, rövidfilmeket készített Forgács Péterrel, Szemadám Györggyel és másokkal. 1978 óta kiállító fotográfus, mestere Kardos Sándor és Haris László. Írásai 1980 óta jelentek meg, elsősorban az Élet és Irodalomban, a MagyarNaplóban, a Biciklitolvajban és fényképészeti szakfolyóiratokban. 1983-tól több művészeti kiállítás társkurátora.

A fotográfus szakterülete az építészeti és műtárgyfotózás volt.

Építészeti felvételei készültek egyebek mellett a Hotel Kempinski, Nationale Nederlanden, VAM Design, Fővárosi Szoborpark (Budapest és az ABLivingDesign (Stockholm) megbízásából. Műtárgyfotósként elsősorban a Balkon, a Műcsarnok, a Budapest Galéria számára, illetve a Corvina és más művészeti könyvkiadók megbízásából dolgozott, többek között lefotózta Altorjai Sándor, Erdély Miklós, Gedő Ilka, El Kazovszkij és Veszelszky Béla életművének javát.

1994 óta tartott egyetemi és főiskolai előadásokat, workshopokat a Magyar Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Pécsett és Egerben. 1995-ben hosszabb tanulmányutat tett az USA-ban.

A Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Kollégiuma több vele kapcsolatos pályázatot támogatott, a munkái és gondolatai iránt érdeklődők több szakmai előadást, fórumot hallhattak tőle. Többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében megtartott nagysikerű “Az írók képe – Fotó és irodalom, változatok és változások” című kerekasztal-beszélgetés vagy az Octogon c. internetes lap szervezésében megvalósult épületfotó-workshop. A Budapest 1900-2000 c. könyv is az ő illetve pályatársa Klösz György képein keresztül mutatja be Budapest jellegzetes épületeit. A könyv megjelenésével egyidőben a képeket a BTM Kiscelli Múzeumában a fotográfusok kiállítása keretében mutatták be.