Kapolcska Fesztivál és tehetségkutató tábor


Augusztus 11-én kezdődik az egyhetes tehetségkutató- és fejlesztő tábor, ahol közel 150 iskolás korú fiatal részesül „összkulturális” oktatásban zenei, népzenei/ néptánc, kézműves területen. A táborban – a település és környékének megismerése mellett – közös „alkotások” létrehozására is lehetőség van a kreativitás és a hagyományos „kapolcs érzés” jegyében. Az esti közösségi együttlétek és táncházak a közönség számára is nyitottak. Augusztus 13-15. között ingyenes koncerteket kínál a Kapolcska Fesztivál. A rendezvényt az NKA az elmúlt évekhez hasonlóan idén is támogatta.

A táborban 10 szekcióban tanulhatnak, ismerhetik meg a különböző művészeti ágakat és alkothatnak kedvükre a gyerekek. A Néptánc és Népzene szekcióban a tábor résztvevői a Fonó Budai Zeneház foglalkozásain élőzenés táncoktatáson és kamarazenei oktatáson vehetnek részt. A hét során kiváló táncpedagógusok segítségével kóstolhatnak bele a somogyi és a felcsíki táncok sajátosságaiba, illetve a felcsíki és bogyiszlói népzene sajátosságait ismerhetik meg, alapvető néprajzi ismeretekkel gazdagodhatnak, lehetőségük nyílik ütőgardon tanulásra is.Csoportos énektanulások alkalmával a táncanyaghoz kötődő tájegységek énekeivel és zenéjével ismerkedhetnek meg, alapvető néprajzi ismeretekkel gazdagodhatnak.

Mindkét szekciót Kubinyi Júlia Junior Prima díjas magyar előadóművész, népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere és az EMET tiszteletbeli nagykövete vezeti.

A Fotószekcióban a gyerekek megtudhatják, hogyan működik egy fényképezőgép analóg és digitális verziója, ezekkel hogyan és miként varázsolhat fotográfiákat filmre vagy digitális hordozóra. Kapolcs egésze egy nagy fotóstúdióvá változik. A végén pedig egy nagy kiállításon mutatják be az elkészült alkotásokat.

A Jazz Impro Műhely (JIM) célja bevezetni a gyerekeket az igényes könnyűzene és az improvizáció világába, hogy a tábort követően a növendék biztosabban mozogjon a kotta nélküli, szabadabb színpadi muzsikálásban.

A Levendula Játszóház és Alkotóműhely, illetve Szurdi Éva keramikus közös Kézműves szekciójában az agyag tulajdonságai, formálhatósága, festése kerül a fókuszba, a Levendula Alkotóműhely segítségével pedig minden nap egy-egy népi mesterséget elevenítenek fel.

Ezeken kívül Mélyvonós klasszikus zenei szekció, Mozgókép/videó szekció, Talamba ütőhangszeres szekció, Vonós kamarazenei és improvizációs szekció valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum kreatív írás szekciója várja az érdeklődő gyerekeket.

A tábor ideje alatt rendezik meg a Kapolcska Fesztivált is, amely számos koncertélményt és egyéb programot kínál. Az oktatás mellett a szervezők ugyanis kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a gyerekek zenei koncerteken is részt vegyenek, ahol az általuk tanult hangszer profi zenészei mutatkoznak be. A tábor közvetlenségből adódóan ne csak nézőként, hanem beszélgetőpartnerként is megismerkedjenek a művésszel, aki mesél a fiatal nemzedéknek. A koncertek a helyi lakosoknak és az arra járó turistáknak is nyitottak és díjmentesen látogathatóak.

A táborról részletes információt ITT találhatnak.