Kedvezményesen nyújt képzéseket a Guzsalyas Alapítvány


„A tanfolyamok azon kívül, hogy a magyar népi kultúrába betekintést nyújtanak, közösségerősítő, ízlésformáló hatással is bírnak.” – mondta el Tóth-Birtan Tinka, a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány igazgatója a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult projekt kapcsán. 2023-2024-es időszakban a támogatásnak köszönhetően heti és havi rendszerességgel szervezhettek meg kézműves felnőttképzéseket.

Melyek voltak a program támogatásával megvalósult legfontosabb eredmények?

Tóth-Birtan Tinka

A támogatásnak köszönhetően 36 fő részvételével fazekas, 13 fővel kosárfonó, 12 fővel nemezkészítő, 10 fővel bőrműves, 13 fővel tűzzománckészítő képzést tartottunk meg. Annak köszönhetően, hogy a jelentkezők kedvezményesen vehettek részt a képzéseken, hiszen a tanfolyam költségeinek csak egy részét kellett kifizetniük, nagyobb számban tudtak részt venni azokon.

Miért volt szükség ezen képzések elindítására?

Mivel a Guzsalyas Alapítvány majdnem 30 éves múlttal rendelkezik, Sepsiszentgyörgyön kialakult egy olyan réteg, amelynek tagjai nagyra értékelik a kézműves alkotásokat és az alkotási folyamat nyújtotta örömöt, ismeretszerzést. Továbbá tanfolyamainkra olyanok is jelentkeztek, akik egyébként nem tudnák kifizetni a tanfolyam teljes költségét, így a támogatás által a szerényebb körülmények között élő jelentkezőket is tudjuk fogadni.

Milyen eredményekről tudnak beszámolni a projekt megvalósításával kapcsolatban?

A tanfolyamok azon kívül, hogy a magyar népi kultúrába nyújtanak betekintést, közösségerősítő, ízlésformáló hatással is bírnak. Ráadásul az alkotók munkáik által baráti, ismeretségi körben is népszerűsítik a magyar népi kézművességet, kultúrát.