Klárisok – Gyöngyszemek a Mesemúzeumban


Kifejezni a kifejezhetetlent

A Klárisok zenekar különleges népzenei formáció, mely a népmesét, népzenét, néptáncot vegyíti meseterápiával, gyermekpszichodrámával, és mindezt egy pontosan strukturált mesetörténetben osztja meg óvodásokkal, kisiskolásokkal, szüleikkel, nagyszüleikkel, óvodás- és iskoláscsoportokkal. Korzenszky Klára a Klárisok alapítója és énekesnője a népzene különböző útjain, a táncon és az éneklésen keresztül, valamint pszichológusi tanulmányait és tudását felhasználva alakította ki zenésztársaival azt az igazán egyedi népzenei és népmesei világot, mely nemcsak közös élményt nyújt a hallgatóknak, hanem gyógyítani is tudja a lelket. Február végén és március elején hat alkalommal várják az érdeklődőket a Mesemúzeumban.

Pályafutását áttekintve úgy tűnik, hogy tudatosan épített fel egy sajátos zenei oktató-gyógyító tevékenységet. Tudatosan építkezett, vagy egyszer csak menet közben összeálltak a dolgok?

Ez egy hosszú folyamat volt, volt benne tudatosság is, és az élet is így hozta. A népzenében nőttem fel, hosszú-hosszú éveken keresztül néptáncoltam, aztán népzenei, világzenei zenekarokban énekeltem, a Tűz Lángja, a Ghymes és a Makám együttesekben. Közben már a gimnázium alatt eldöntöttem, hogy pszichológiát fogok tanulni. Még a Makámban énekeltem, amikor Liber Endre, a FolkEurópa Kiadótól megkeresett 2012-ben, mondván, ha már gyerekpszichológus és énekes is vagyok, akkor csináljak egy gyereklemezt. Tulajdonképpen innen indul a Klárisok, és a zene és a pszichológia ötvözése. Akkor kértem meg Porteleki Áront, akivel a Tűz Lángja együttesben és Eredics Dávidot, akivel a Makámban játszottam együtt a közös munkára, és csatlakozott hozzánk Buzás Attila, így négyen alkotjuk a Klárisok zenekart.

Honnan gyűjti a meséket és a népdalokat?

ivel gyerekkorom óta a népzenében élek, nagyon sok népdalt ismerek, de, amikor tudatosan keresek valamilyen témában, akkor népzenei tárakból, felvételekből merítek. Szerencsére már rengeteg forrás van, aminek segítségével meg lehet találni a dalokat. Boldizsár Ildikó mellett tanultam a meseterápia módszerét, őrá hagyatkozom, rengeteg mesét gyűjtött össze, és tematikusan kiadványokba szerkesztette őket, így ezek között megtalálom az adott témához vagy műsorhoz a meséket. Ezen kívül a digitális világban szerencsére mára nagyon sok forrást lehet találni, azok között is kereshetek.

Amikor elkészít egy műsort, a mesékből vagy a dalokból indul ki?

Amikor az első lemezünket a Klárisok zenekarral megcsináltuk, akkor a gyerekekre gondolva fontosnak tartottam, hogy tematikus legyen, hogy a figyelmüket vezetni tudja, és struktúrája legyen, hogy egységes egészet kapjanak. Azon gondolkoztam, hogyan lehet azokat a népdalokat, amiket mindannyian ismerünk, gyerekként tanultunk, vagy anyáinktól, nagyanyáinktól hallottunk, egy téma köré rendezni, és visszahozni a funkciójukat. Az első lemezt a klasszikus tündérmesére fűztem fel, a másodikat az égitestszabadító tündérmesére, és a harmadikat a só típusú mese vizes változatára. Tehát a mese az alapja és minden pontjára a mesének olyan dalok kerülnek, amelyek a történetben értelmet nyernek. Például a Cickom, cickom a lánykérés pontjára, vagy a vizes lemezünkön a szárazság idejére a Kiszáradt a diófa. 

Hány éves gyerekek a célcsoport?

A célcsoport az 0–99 évesig, családok szoktak jönni a koncertjeinkre, gyerekek, szülők, nagyszülők. A lemezeink leginkább az óvodásokon, kisiskolásokon keresztül célozzák a családokat, de a koncerteken közös élmény keletkezik a család minden tagja számára a közös éneklésen keresztül.

Mekkora az érdeklődés s korosztályos óvodákból, iskolákból?

Az első koncertünk pont tíz éve, 2013-ban a Mesemúzeumban volt, azóta is nagyon jó az együttműködés az intézménnyel, már barátsággá szövődött. Itt tíz éve rendszeresen tartunk óvodás és kisiskolás csoportoknak mesekoncert foglalkozásokat. Idén tavasszal is tartunk egy mesekoncert-sorozatot, amit a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogat. Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ezek a koncertek létrejöhetnek.

Gyermekpszichológusi tevékenységében is hasznosítani tudja a meseterápiát?

A Bethesda Gyermekkórházban dolgozom klinikai szakpszichológusként, sokféle módszert tanultam, meseterápiát, gyermekpszichodrámát, zeneterápiát. Szomatikus betegséggel élő gyerekekkel, súlyosan megsérült, égéssérült gyerekekkel, intenzív osztályon lévő gyerekekkel és a szüleikkel dolgozom. A mesét, a zenét az ágy melletti terápiákban, akkut helyzetben is használom, használjuk a csoportunkkal itt a kórházban, illetve a hosszú terápiákban is az egyéni, a csoportos és a családterápiákban is nagyon hasznos lehet. Ezek nagyon jó eszközök a kapcsolatteremtésre is, vagy a nehéz helyzetekben a kifejezhetetlen kifejezésére.       

Ezek szerint a kollégái is nyitottak erre a megközelítésre?

Igen, sőt már a kórházi osztályokon maguk az orvosok és a nővérek is kérik. Ha egy-egy gyereknek vagy családnak szüksége van erre a segítségre, akkor hívnak minket. A mese és a zene nagyon jó és hasznos eszközök, segítenek, mert ezekben a helyzetekben sokszor nehéz közel kerülni a gyerekekhez vagy a szülőkhöz.

Honnan kap anyagi vagy egyéb támogatást a Mesekoncertekhez?

Művelődési házakban vagy fesztiválokon szoktunk fellépni, de a saját szervezésű koncertjeinket és a videókat a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásából tudjuk megtartani, elkészíteni.

Mi lesz a program a február végi mesekoncerteken?

Óvodás és iskoláscsoportokat várunk a tavaszi mesekoncertjeinkre a Mesemúzeumba, ami egy nagyon családias tér, ahol az osztályok vagy a csoportok, akik ismerik egymást, és már tudnak együtt játszani feloldódhatnak, és mi is jobban tudunk figyelni, mint egy négyszáz fős koncertteremben. 20-40 gyerekkel bensőségesebben tudjuk eltölteni az időt, könnyebben tudnak a mesére hangolódni. Zenésztársaim bemutatják a hangszereiket is, így interaktív, intenzív foglalkozásokat tudunk tartani. Sok múlik azon, hogy reagálnak a gyerekek, van, hogy a táncból több kell, van, hogy a hangszerbemutató nyúlik hosszabbra, nagyon jó érzés, hogy zenésztársaimmal követni tudjuk a pillanatot, és érezzük, ha a gyerekek bevonódnak az élménybe. A Mesemúzeumban lehet az időpontokra jelentkezni a Mesemúzeum kollégáinál, és szeretettel várjuk a csoportokat.

Korzenszky Klára – ének
Buzás Attila – koboz, saz, csellótambura
Eredics Dávid – szaxofon, kaval, klarinét, furulya, tambura

Porteleki Áron – brácsa, derbuka, tapan

A Klárisok zenekar óvodás és iskolás csoportok jelentkezését várja! Február végétől 6 alkalmas Klárisok mesekoncert sorozatot tartanak óvodás és kisiskolás csoportok számára a Mesemúzeumban!

Időpontok:

Február 27., hétfő 9.00 és 10.00;

Március 06., hétfő 9.00 és 10.00;

Március 10., péntek 9.00,

Március 20., hétfő 10.00

Jelentkezés, további részletek a mesemuzeum@pim.hu vagy a +36-1-202-4020 számon.
A foglalkozások a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásával jöhetnek létre.

Fotó: Göndör Dániel