Kodály Zoltán: Háry János


PFZ ’210 & Bóbita ’60

Különleges ünnepi bábelőadást ígér szólóénekesek, kórus, szimfonikus zenekar közreműködésével a Bóbita Bábszínház és a Pannon Filharmonikusok előadása a pécsi Kodály Központban. Az előadás a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP támogatásával jött létre.

Kodály Zoltán daljátéka, a Magyar Állami Operaházban 1926-ban bemutatott Háry János jelentőségét abban látják, hogy a magyar népdal bekerült a magyar színházakba.

A Kodály-darab Garay János 1843-ban írt Az obsitos című elbeszélő költeményéből indult ki, melyben Háry János kiszolgált katona hencegő nagyotmondásoktól hemzsegő anekdotái szerettették meg az olvasóval a főhőst. Kodály a nagyotmondó legendáját akarta daljátékban ábrázolni, s ebben a librettó írói, Paulini Béla és Harsányi Zsolt voltak alkotótársai. Új szereplőket hoztak Garay elbeszélő költeményéhez képest, Örzsét, Háry János jegyesét, aki a világ végére is elkíséri szerelmét, Marci bácsit a kocsist, a Császárnét, Ebelasztin bárót a cselszövőt, Mária Lujzát, akik szerepeltetésével a történetek plasztikusabban mutathatók be, és több szólóénekre is lehetőség adódik, mint például az Ó, mely sok hal terem, a Tiszán innen Dunán túl, vagy Háry dala az A jó lovas katonának.

A daljátékot azóta többször is átdolgozták, készült operafilm Bán Frigyes rendezésében 1941-ben, Horváth Ádám rendezésében 1962-ben, valamint 1965-ben Szinetár Miklós rendezésében is, és 1983-ban született Richly Zsolt egész estés rajzfilmje.

„A nap megállt fölöttünk bámulni a csodát,

Kétszázezret hogy vert meg kétszáz, az angyalát!”

A hatvan éve alakult Bóbita Bábszínház és a kétszáztíz éve alakult Pannon Filharmonikusok bábszínházi átdolgozást adnak elő Halasi Dániel rendezésében, aki  rendezői koncepciójában így vélekedik:

„A kifejezett népieskedést kerülve egy olyan világot álmodunk, mint egy megelevenedett képregény. Háry számunkra egy modern szuperhős erejével bír, aki kétszázezer francia ellen vezette kétszáz fős seregét. Olyan heroikus küzdelem tárul elénk, mint az ikonikus filmmé vált 300-ban a spártai hősök esetében.”

A bábszínházi előadás különlegessége még, hogy a pécsi Pannon Filharmonikusok élő közreműködésével készül, Vass András karmester, a jeles muzsikusok és a Bóbita Bábszínház társulata közösen kelti életre a legendát.

Élmény az egész családnak!

Kodály Zoltán: Háry János


Váradi Marianna – A császárné
Haja Zsolt – Háry János
Bognár Szabolcs – Marci Bácsi
Vermes Tímea – Mária Lujza
Megyesi Schwartz Lúcia – Örzse
Matta Lóránt bábművész – Háry János
Mag Eszter bábművész – fiatal Örzse
Illés Ilona bábművész – idős Örzse
Várnagy Kinga bábművész – A császárné
Papp Melinda bábművész – Mária Lujza
Czéh Dániel bábművész – Ebelasztin báró
Arató Máté bábművész – huszárok és mások
Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus (karigazgató: Dobos László és Vass András)
Pannon Gyermekkar (karigazgató: Schóber Tamás)
Halasi Dániel – rendező
Paulini Béla, Harsányi Zsolt – szövegkönyv
Szabó Attila – bábszínpadi adaptáció
Mátravölgyi Ákos (Blattner Géza-díjas) – báb-és díszlettervező
Bódiné Kövecses Anna, Fekete Hajnalka, Szijártó Éva, Nagy Kovács Géza – báb- és díszletkészítők
Vass András – zenei vezető
Vezényel: Vass András

2022. május 12. csütörtök 10.00 és május 14. szombat 15.00
Kodály Központ (Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)