Koncertműsoron dolgozik Harcsa Veronika


„Így megengedhetem magamnak, hogy egy ideig csak az írásra, a projekt megalkotására fókuszáljak, ami rengeteg időt és energiát tud elvenni, és ha nincs alkotói támogatás, akkor ez a befektetés csak sokkal, akár évekkel később térülne meg” – mondta el Harcsa Veronika énekesnő, dalszerző, aki a Nemzeti Kulturális Alapnál elnyert alkotói támogatásról, az abból megvalósuló koncertműsorról mesélt.

Miként segíti a szakmai munkát az elnyert támogatás?

Az különbözteti meg az alkotói támogatást az összes többi támogatástól, hogy ennek az elköltéséről nem kell tételesen elszámolni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a például a lemeztámogatást csak a lemezkészítéskor felmerülő költségekre költhetem, az alkotói támogatás olyan, mintha fizetést kapnék az alkotásért, amiből aztán kifizethetem a számlákat, vagy vehetek csokit. Ennek azért van óriási jelentősége, mert így megengedhetem magamnak, hogy egy ideig csak az írásra, a projekt megalkotására fókuszáljak, ami rengeteg időt és energiát tud elvenni, és ha nincs alkotói támogatás, akkor ez a befektetés csak sokkal, akár évekkel később térülne meg.

Sok zenész van olyan helyzetben, hogy mérlegelnie kell, vagy fogad még néhány magántanítványt, hogy kényelmesen ki tudja fizetni a számláit, vagy nem keres eleget, de marad kellő ideje az alkotásra. Ezt a dilemmát oldja fel az alkotói támogatás.

Milyen projekt valósulhat meg annak segítségével, mire az elnyert forrást?

2022 szeptembere óta a Pécsi Tudományegyetemen tanulok zeneterápiát. Ennek a posztgraduális képzésnek a díját szinte pontosan fedezi a most elnyert támogatásom. A pályázat, amivel nyertem konkrétan arról szól, hogy a zeneterápiás ismereteim segítségével megalkotok egy olyan koncertműsort, ahol a közönség is része a kompozícióknak, vagyis mindenki megtapasztalhatja nem csak a zene befogadásának, hanem a zenében való aktív részvételnek az élményét is. Egy popkoncerten természetes, hogy mindenki együtt énekel, de a jazzben vagy a klasszikus zenében ez nem szokás, ezeket a falakat szeretném most lebontani, és visszahozni az interakciót a közönség és a zenészek közé. Olyan motívumokat adok majd a közönségnek, amiknek a megszólaltatására mindenki képes, előképzettség nélkül. Ebből a projektből írom egyébként a zeneterápia szakos diplomamunkámat is.

Mely projektet, fellépést várja a legjobban a 2024-es évben?

A fenti interaktív műsor magyarországi bemutatója 2024. március 20-án lesz a Zeneakadémián. A partnerem a német ütős és zongorista Nora Thiele lesz, és aki jegyet vált, a koncert előtt egy bemelegítő workshopon is részt vehet velünk, aminek a témája a felszabadult hangadás.