Könyv készül Latinovits Zoltánról


„A könyv látszólag a Latinovits Zoltánról szóló művek sorát gyarapítja, de egyúttal arra is választ keres, milyen eszközökkel lehet a színházi emberek (színészek, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők) emlékét ébren tartani a 21. században” – monda el Gajdó Tamás, a Latinovits (emlékezete fél évszázaddal halála után) munkacímű könyv kapcsán, amelynek elkészítését a Nemzeti Kulturális alap is támogatta. A könyv 2024 végén jelenik meg.

Mi a könyv megjelentetésének apropója?

A könyv kiadásának apropója, hogy 2021 őszén a Bajor Gizi Múzeumban „Embernek röpülni boldogság” címmel emlékkiállítást szerveztünk Latinovits Zoltánnak, s ebben a kötetben bemutatjuk a tárlat legfontosabb részeit, kiemelünk néhány enteriőrt, különös tárgyat abban a reményben, hogy sikerül felidéznünk a kiállítás hangulatát.

Melyek a legizgalmasabb részletei a könyvnek?

Néhány dokumentum most először kerül nyilvánosság elé, s közülük nem egy alapvetően árnyalja azt a képet, mely a köztudatban Latinovits Zoltánról él. De hasonlóan érdekesek azok a beszélgetések, melyeket a színész közeli hozzátartozóival, barátaival, pályatársaival folytattunk.

Miért gondolja hiánypótlónak a könyv megjelentetését?

A könyv látszólag a Latinovits Zoltánról szóló művek sorát gyarapítja, de egyúttal arra is választ keres, milyen eszközökkel lehet a színházi emberek (színészek, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők) emlékét ébren tartani a 21. században. Miként lehet forrásként olvasni a színész hagyatékában fennmaradt dokumentumokat, és milyen szerepet játszik a színháztörténeti kutatásban a személyes emlékezet.

Ki a könyv célcsoportja?

Ha nagy szavakat akarunk használni, azt mondjuk, hogy a könyvet minden színházszerető embernek szánjuk. Elsősorban azoknak, akik látták a Latinovits-kiállítást. Akik pedig nem jutottak el, talán kárpótolhatják magukat ezzel a kötettel. Az összefoglalás egyúttal a 20. század fontos korszakának lenyomata – ezért azok is élvezettel forgathatják, akiket érdekel a magyar művelődéstörténet.