Közös csapatmunka, közös élményekkel


A Rajtad Áll Alapítvány önkéntesei és a Villon Trió zenekar tagjai is több, mint10 éve járnak Böjte Csaba testvér árvaházaiba, s bár sokat koncerteztek a csapat zenészei Déván, Csíksomlyón, Székelyhídon, mégis a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Otthon gyermekeivel alakult ki olyan bensőséges kapcsolat, melynek folyományaképp a gyerekek és a Villon Trió közös videóklip forgatására határozták el magukat. Kiss Barna írta a dalt, s a Rajtad Áll Alapítvány tűzte zászlajára a munkát, mellyel a gyermekek lelki békéjének és a magyar nyelvű zenei kultúramegóvására szeretnék felhívni a figyelmet. A videóklip elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Kiss Barnával, a Villon Trió vezetőjével beszélgettünk.

Kinek, kiknek a hatására választotta a verses zenélést előadóművészetében? Volt-e valami indíttatás zenei vagy szépirodalmi oldalról?

Kiss Barna

Faludy György Villon balladáinak átiratait zenésítettem meg először. Meg is mutattam neki a megzenésített Villon átköltéseit, és ő támogatásáról biztosított már a kezdetektől. Ezért választottam a Villon trió nevet is zenekaromnak. Később Mészöly Dezső Villon fordításai közül is zenésítettem meg néhányat, aztán Vas István és József Attila fordításait is felhasználtam. De idén például Petőfi verseiből összeállított műsorral megyünk Erdélybe turnézni.

Ez a Petőfi 200 programhoz kapcsolódik?

Nem pályáztunk ebben a programban, de a kétszázadik évforduló kapcsán főleg Petőfi verseiből állítottuk össze a programunkat. Annak idején a Faludy műsorunkkal kezdtünk turnézni Erdélyben, ahol nagyon sokat jártunk többek között Nagybányán is, és mellette van Koltó, az a falu, ahol Petőfi és Júlia a mézesheteiket töltötték Teleki gróf kastélyában, amit kölcsönkaptak barátjuktól. A kastély mellett összeismerkedtünk egy nagyon kedves helyi házaspárral. A kastély ma is áll, egyfajta Petőfi múzeumként üzemel, az udvarban áll még az a kőasztal, amely mellett a Szeptember végén című versét megírta. Mi is sokat üldögéltünk az asztal mellett, ahol persze előkerült a Petőfi kötet, ott kezdődött a Petőfi versek megzenésítése, és Villon mellé Petőfit is felvettük a műsorunkba.

Mivel foglalkozik a Rajtad Áll Alapítvány, hogyan került kapcsolatba velük?

A Rajtad Áll Alapítvány tevékenysége szerteágazó, mi ahhoz a részéhez kapcsolódunk, amit Böjte Csaba testvér gyermekei és a Villon Trió között megvalósítottunk. Csaba testvérrel már nagyon régóta ismerjük egymást, sokat turnéztunk is együtt.

Hogyan és mikor kerültek kapcsolatba Böjte Csabával?

Én a sérült emberekre épülő Nem Adom Fel Együttesnek vagyok a vezetője most már 16 éve. Szoktunk nagyszabású jótékonysági koncerteket csinálni. A Nem Adom Fel Együttest kísérjük a Villon trió zenészeivel, mi adjuk a zenei hátteret. 2008-ban szerveztünk egy jótékonysági koncertet a Budapest Arénában, aminek a kedvezményezettjei Csaba testvár alapítványának az árvaházai voltak, konkrétan a Csíksomlyói árvaház felújítására gyűjtöttünk pénzt. Akkor kezdődött a kapcsolatunk, és azóta rendszeresen járunk Erdélybe a Nem Adom Fel együttessel és a Villon Trió zenészeivel is.

A Rajtad Áll Alapítvány keretén belül merült fel, hogy készítsünk egy közös videóklipet, majd e munkálatok során jött az ötlet, hogy készítsünk egy közös albumot is. Így professzionális zenészek közreműködésével, profi hangstúdióban készülhetett el a lemez és a videóklip is. A gyerekeknek nagy élmény a profi zenészekkel profi körülmények között együtt dolgozni, együtt alkotni.

Mi vezette a segítő tevékenység irányába?

Én nem gondolom ezt segítő tevékenységnek. Nem azért kapcsolódtam be, mert segíteni akarnék bárkin, hanem láttam fantáziát a közös munkában. Engem megkerestek annak idején a Nem Adom Fel Együttes énekesei, és nem azért vállaltam, hogy segítő tevékenységet folytassak, hanem izgalmasnak láttam a közös munka lehetőségét, és ez így is történt. 2004-ben készítettük az első közös lemezt, és azóta is együtt dolgozunk. Az ő mindennapi életükben adódó nehézségeik a stúdióban nem okoznak nehézséget, sőt olyannyira nem, hogy ahogy gyakorlatilag együtt élünk és együtt lélegzünk, baráti viszonyba kerültünk, és lényegében tabuk nélkül beszélhetünk egymással. Nem hiszem, hogy bármelyiküknek segítenék, vagy nem jobban, mint ők nekem. Ez egy közös csapatmunka, közös élményekkel.

Miért a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Otthon gyermekeivel készült a videóklip?

Villon Trió és Böjte Csaba gyermekei: Az élet a Földön

Amikor Erdélyben turnézunk a partiumi városok mindig útba esnek: Nagykároly, Szatmárnémeti, Érmihályfalva, Nagyszalonta. Nagyon sokszor megszálltunk Nagyszalontán, és ott meg Déván alakult ki a gyerekekkel szoros baráti viszony, mivel sokszor voltunk ott, és olyankor mindig zenéltünk közösen. De Csaba testvér bármelyik gyermekvédelmi központjában kialakulhatott volna ilyen szoros kapcsolat, mert olyan családiasak, otthonosak ezek a gyermekotthonok, hogy lehetőséget adnak a jó hangulatra. A sok közös zenélés során sok közös dal született, így az utóbbi időben koncertjeinken főleg a saját dalainkat játsszuk.

Mikor és hol lépnek fel idén Erdélyben turnéjuk során?

Iskolákban és koncerthelyszíneken is fellépünk. Délelőtt az iskolákban, este a klubokban. Idén Petőfi versek és saját dalok adják a műsor gerincét. Az iskolákban úgy próbáltam felépíteni az előadásokat, hogy mindig egy-egy Petőfi vershez kapcsolunk egy Villon balladát, így igyekszünk a hasonló élethelyzetekre felhívni a figyelmet, kicsit gondolatépítő, verselemzéses műsort adunk. A klubkoncertek alapját pedig a saját dalok adják, amelyek egyre népszerűbbek.

Miben segíti a Nemzeti Kulturális Alap támogatása működésüket?

Az NKA támogatás az elmúlt pár évben a Villon Trió működésének az alapját jelenti. Nyertünk már lemezre, erdélyi turnéra, koncertre is támogatást. Eleinte hitetlen voltam, hogy támogatásra érdemesnek tartják a Villon Triót, de nagyon megtisztelő, hogy az erdélyi turné is NKA támogatással tud megvalósulni, a decemberi 15 éves jubileumi koncertünkre is kaptunk támogatást, a lemezhez és a videókliphez is. Nagy szükségünk volt a támogatásokra, és nagyon megtisztelő, hogy úgy látják, hogy érdemesek vagyunk a támogatásokra. Mi semmilyen más támogatást nem kapunk senkitől, ezért igyekszünk megbecsülni azt, amit a Nemzeti Kulturális Alaptól kapunk.

Villon Trió kisfilm 2023

Villon Trió:

Kiss Barna – ének, gitár
Bokor Levente – basszusgitár, vokál
Kovács R. Gabesz – szájharmónika, vokál
Hain Zoltán – do