Közösségépítés a Balaton környékén


Interaktív színház Balatonudvariban, felvidéki és erdélyi táncház Balatonvilágoson

Hagyományápoló és kulturális közösségépítő programokat támogat a Nemzeti Kulturális Alap Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Ideiglenes Kollégiuma a Balaton környékén. A programok hatása a támogatási időszakon is túlmutat, ezzel is színesítve az Európa Kulturális Fővárosa kulturális programjainak színvonalas és gazdag megvalósítását.

Az Együtt Balatonudvariért Egyesület például olyan művészeti-kulturális programokat valósított meg a támogatásnak köszönhetően a településen, amelyek hiánypótlóak, kevéssé ismertek és a közelben nem, vagy csak nehezen elérhetők az érdeklődők számára. Elsődleges céljuk volt, hogy a hallgatóságot aktív részvételre és egymás közti kapcsolatépítésre sarkallják, valamint hogy a pályázati időszakon túlmutatóan is érezhető legyen a programok közösségépítő hatása. Kiemelten fontos volt még, hogy az állandó lakosokat, a pandémia alatt odeköltözőket és a nyaralóval rendelkezőket is összeismertessék.

A programok között újdonság volt az interaktív színház, amely egy vacsorával összekötött nyomozós játék volt, de minden várakozást felülmúlt a gyerekprogramok sikere is: az elmúlt 15 évben nem volt ennyi gyerek egyszerre egy programon, ami azért is különleges, mert a településnek nincs se saját óvodája, se iskolája, és az azonos korosztályba tartozók is különböző intézményekbe járnak.

A Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából rendezték meg Balatonvilágoson a Tavaszi Testvértelepülési Kulturális Találkozót, amely a pandémia miatt a társas kapcsolatainkban bekövetkezett hiányosságokat igyekezett pótolni. E célból az erdélyi Telekfalváról és a felvidéki Gímesről érkezett küldöttség Balatonvilágosra, mely kultúrájuk egy szeletét mutatta be a másik két település és Balatonvilágos nagyközönsége számára. A jól sikerült estet felvidéki és erdélyi dalokból összeállított táncház zárta, és már a jövő évi találkozó is szóba került.