Mágikus kör Szentendrén


Mágikus kör. Czóbel Béla és Modok Mária művészetének közös pontjai, és kapcsolati hálójuk munkacímmel nyert pályázatot a Ferenczy Múzeumi Centrum kétnyelvű kiadványa megjelentetésére. A kötetről Muladi Brigitta művészettörténészt kérdeztük.


Mikor várható a kiadvány megjelenése?

A kiadvány 2024 novemberében kerül nyomdába és decemberben jelenik meg.

Miért hiánypótló a kiadvány?

A MÁGIKUS kör című kötet a Két Paletta, a Paletták című kiállításokból kibontakozó új Czóbel-reprezentáció a művész élete folyamán kialakított kapcsolati hálóját és a vizuális összefüggéseket is feltárja. Az új szemlélettel újrarendezett állandó kiállítássorozat 2021-ben Modok Mária eddig ismeretlen festészeti munkásságának kiállításával és a művészpár Szentendre és Párizs között folytatott közös művészeti tevékenységének összehasonlító bemutatásával kezdődött el.

báró Hatvany Ferenc: Fekvő nő, é.n. oil on canvas, 94,5×119,5 cm, Magyar Nemzeti Galéria

A kiadvány első részében így Modok Mária munkáival egészül ki a képanyag, ami a művészpár pályafutásának sarokpontjait, hasonló és eltérő törekvéseik irányát mutatja be. Lehetővé teszi Czóbel szentendreiségének mélyebb megismerését. A kortársak, barátok műveivel kiegészült képanyaga nemcsak textuális, hanem vizuális formában is érzékelteti Czóbelnek a 20. század eleji magyar festészet változásaiban, a modernizmusban betöltött katalizátor szerepét és máig ható frissességét.

A Czóbel Múzeumban kapszula kiállításokként megjelenő Rippl Rónai József, Kernstok Károly, Báró Hatvany Ferenc műveiből összeállított festészeti anyag és a művészi másolatokból álló grafikai szekcióban Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Marc Chagall, eredetiben George Braque együtt szerepelnek a katalógusban is.

A három kiállítás egy kötetben, eddig nem látott művek reprodukcióival, rendkívül gazdag informatív kép- és dokumentum-anyaggal kerülne a látogatók kezébe. Tekintve, hogy a Czóbel Múzeum megnyitása óta töretlen sikerrel vonzza a közönséget, Czóbel Bélával kapcsolatos korábbi irodalmi mű, könyv, katalógus szinte már nem kapható az intézményünkben, időszerű egy új, több évet átfogó kiadvánnyal bővíteni az elérhető szakirodalmat.

Czóbel Béla: Enteriőr, 1920-as évek eleje, (hátlapján Cz.B.: Csendélet széken, 1917) olaj, karton, 60,3×48,7 cm FMC ltsz: 2020.113.1.-2.

Milyen újdonsággal kecsegtet a kötet? Tudnál mondani három ilyet?

Modok Mária: Kilátás az erkélyről, 1940 körül, olaj, vászon, 68,5×53,5 cm, magántulajdon, a Virág Judit Galéria jóvoltából

Czóbel műveinek a magyar és párizsi kortárs pályatársakkal való együttes vizsgálata, kiemelten Modok Mária szinte feledésbe merült életművének bemutatása. A kutatás során számos részlettel gazdagodott a kutatás.

A Modok Mária hagyatékában felfedezett új Czóbel-festmény is ide tartozik. A tárlatot megelőző kutatás egyik eredménye az a Modoknak a múzeumra hagyott mappájában újonnan fellelt kétoldalas korai Czóbel-mű, aminek egyik oldalán egy enteriőr, a másik oldalán egy csendélet látható. A datált, szignált mű 1917-es, a hátoldal valószínűsíthetően pár évvel későbbi, ami igazi szenzáció, hiszen a mind a berlini, mind a hollandiai periódusból alig ismerünk műveket. A kétoldalas olajképet Lisa Czóbel ajándékozta a múzeumnak, 1983-ban, ami azóta lappangott.

A kiállítások előkészítése alatt Klein Gábor gyűjtő, forráskereső munkája nyomán került elő jó néhány új festmény, amit eddig csak szakirodalomból ismerünk.

Kik alkotják a kiadvány célcsoportját?

Rippl-Rónai József: Aktok, 70×103,5 cm, olaj, fa, 75.134T MNG

Elsősorban a látogatók, akiknek az összetétele változó. Másodsorban a szakma, a gyűjtők, akik figyelemmel kísérik a Czóbel életművében felbukkanó újdonságokat.

Miként segíti az NKA támogatása a kiadvány megjelentetését?

A múzeumoknak általában igen szűk a pénzügyi keretük, így nagyon nagy segítség az NKA tevékenysége.