Magyar Arany Érdemkereszt díjjal tüntették ki Szántai Irént


A kitüntetést március 15-e alkalmából a Pesti Vigadóban, Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára adta át.

Szántai Irén, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő általános főigazgató-helyettese, az NKA igazgatója, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a nemzeti kultúra megőrzését és terjesztését szolgáló tevékenysége, valamint a Nemzeti Kulturális Alapnál végzett több évtizedes, magas színvonalon végzett munkája elismeréseként vehetett át.

Az elismerés részletes indoklása szerint, Szántai Irén a kultúra támogatásának pénzügyi hátterét kiválóan ismerő közgazdász, mérlegképes könyvelő, aki 2004 óta dolgozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Igazgatóságán, illetve az Alap kezelését 2017 őszétől ellátó Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél (EMET).

A Nemzeti Kulturális Alap a hazai és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának egyik legmeghatározóbb szereplője, fő feladata a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint terjesztésének támogatása. A rendelkezésére álló pénzforrásokat döntő hányadában társadalmasított kollégiumi rendszer működtetésével pályáztatja és juttatja el az arra érdemesített programok megvalósítóihoz.

Szántai Irén 2004-2012 között előbb mind fejezeti pályáztatási csoportvezető, majd mint osztályvezető szervezte, irányította és ellenőrizte az EMMI fejezeti kezelésű előirányzatai terhére nyújtott kulturális pályázatok kezelését, lebonyolítását, ezzel járult hozzá az Alap fő célkitűzéseinek a megvalósításához.

2012-2016 között pályáztatási főosztályvezetőként irányította az NKA Pályáztatási Osztályát és az NKA fejezeti Pályáztatási Osztályát.

2016. szeptemberétől az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe (EMET) történő beolvadásig megbízott főigazgatója a Nemzeti Kulturális Alapnak. A 2017-es beolvadást követően munkáját az NKA Igazgatóságának vezetőjeként, majd 2018 őszétől az EMET főigazgató-helyetteseként is végzi.

Szántai Irén munkáját elhivatottan, nagy odaadással látja el; kiemelkedő szakmai ismeretekkel rendelkező vezetőként a rendelkezésére álló emberi erőforrást optimálisan használja, áldozatos munkájának köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap stabil pénzügyi háttérrel szolgálja a nemzeti kultúra érdekeit.

Szívből gratulálunk főigazgató-helyettes asszonynak odaadásáért és magas színvonalú szakmai munkájáért.