Malmkrog, avagy az Antikrisztus története


A Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében, a Román Filmközpont és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezik meg december 7. és december 12. között a 15. Román Filmhetet, mely hét alkotás bemutatásával reprezentálja a román filmtermést.

A hét film között természetfilmtől kamaradrámán keresztül, szatirikus és filozófiai megközelítésű alkotások is találhatók. 

Ezek közül a filmhét záródarabjaként megnézhető Malmkrog, avagy az Antikrisztus története című filmet ajánljuk a nézők figyelmébe. Cristi Puiu 2019-es alkotása a covid járvány miatt nem került közönség elé az elmúlt években. A filmet a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2020 februárjában mutatták be, ahol a Találkozások szekcióban elnyerte a legjobb rendezés díját.

A film Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés a háborúról, a haladásról és a világtörténelem végéről, megtoldva az Antikrisztusról szóló rövid történettel és a mellékletekkel című filozófiai művén alapul. Az 1900-ban meghalt Szolovjov utolsó írásáról van szó, melyben – kicsit leegyszerűsítve – a jó és a rossz harcát (Krisztus-Antikrisztus) jeleníti meg öt orosz arisztokrata (Z. úr, a tábornok, a politikus, az Úrhölgy és a Herceg) halálról, háborúról, erkölcsről, filozófiáról és vallásról való elmélkedései közben.

Az Antikrisztus filozófusának is nevezett Szolovjov – aki Dosztojevszkij barátja és Aljosa „modellje” is volt a Karamazov testvérekben – álláspontja szerint: „Rossz valóban létezik, s nem egyedül csak a jó hiányában fejeződik ki, hanem abban is, hogy az alacsonyrendű, minőségek a lét minden területén valóságos módon ellenállnak és túlsúlyban vannak a magasrendű minőségekkel szemben.”

A dialógusokon, lényegében filozófiai vitákon alapuló szinte esemény nélküli film 200 perces, azaz majdnem három és fél órás, igazán elszántnak kell lenni ahhoz, hogy valaki beüljön rá, de aki szeret mély gondolatokkal találkozni, és a gondolatmenet végén a jó lehetséges győzelmét konstatálni az Antikrisztussal szemben, valamint a százéve született gondolatvilágot összevetni a mai világgal, felfedezni az átfedéseket, és felismerni az aktuális ma is létező problémákat és kérdéseket, annak meg fogja érni. A helyszín, az erdélyi szász, malmkrogi (almakeréki) főúri Apafi-kastély, ahol a hat főszereplő kifejti filozófiai meggyőződését. Ennek megfelelően a lassú, hosszú snittekkel operáló alkotás a színészeket és a nézőket is próbára teszi. Nem a könnyű eseménydús filmeket kedvelőknek ajánljuk ezt a filmet, hanem az emberi világot, és korunkat megérteni szándékozóknak.

December 12., vasárnap
16:30     Malmkrog, avagy az Antikrisztus története

román-szerb-svéd-svájci-bosnyák-macedón-brit-francia játékfilm, r. Cristi Puiu, 2019, 200’
francia-orosz-német-magyar-angol-román nyelveken, magyar felirattal

December 7., kedd
19:30     Întregalde
román játékfilm, r. Radu Muntean, 2021, 104’
román nyelven, magyar és angol felirattal

December 8., szerda
20:00     
#dogpoopgirl 
román játékfilm, r. Andrei Huțuleac, 2021, 78’
román nyelven, magyar és angol felirattal

December 9., csütörtök
20:00     
Éjjeli őrjárat (18)
magyar-román játékfilm, r. Demian József, 2020, 113’
román nyelven, magyar felirattal

December 10., péntek
20:00     
La Civil
belga-román-mexikói játékfilm, r. Teodora Ana Mihai, 2021, 140’
spanyol nyelven, magyar és angol felirattal

December 11., szombat
15:30     
Románia vadvilága / România Sălbatică
román természetfilm, r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache, 2021, 123’
román nyelven, magyar felirattal

18:00     Marokkó / Marocco
román-cseh játékfilm, r. Emanuel Pârvu, 2021, 96’
román nyelven, magyar felirattal