Március 15. – virtuális programok, szabadtéri séták és a pandémia alatt is követhető megemlékezések


A pandémia miatt ugyan elmaradnak a március 15-ei ünnepségek, de számos szabadtéri és online programba kapcsolódhatnak be azok, akik szeretnének aktív részesei lenni az idei megemlékezéseknek. Az alább ajánlott események minden esetben követik a kormány vészhelyzetre vonatkozó szabályait.

Hétfő reggel 8 órakor a Kossuth téren csak a zászlófelvonást tartják meg. A zászlófelvonásra Benkő Tibor honvédelmi miniszter ad engedélyt. A Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra fogják hozni.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a március 15-ei nemzeti ünnepen, az államfő a zászlófelvonás után mondja el ünnepi üzenetét, amelyet a Duna Televízió, az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió sugároz.

Sétaforradalom a címe annak a rövid és egyedi feldolgozású videónak, amit Bagi Iván humorista, író és Aranyosi Péter, Karinthy-gyűrűs stand-upos és egyben volt töritanár készít a március 15-i események előtt tisztelegve az Origóra. Az ismeretterjesztő összeállítás egyediségére és humorosságára fenti főhöseink neve a garancia. A két nevettető most sem hazudtolja meg magát és a fiatalok számára is élvezhető köntösben veszik végig a fontos történéseket. 

Ingyenes plakátkiállás, telefonon játszható kincskereső játék és nosztalgia villamos is lesz 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, szombattól hétfőig a fővárosi önkormányzat szervezésében. A Lánchidat március 13–15. között lezárják az autós forgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami alkalmat adhat a hídtól való búcsúzásra. Március 17-től, szerdától ugyanis elkezdődik a Lánchíd felújítása. A helyszíni kivitelezést előkészítő munkálatok miatt a járdákat lezárják, így a gyalogosok a felújítás végéig nem használhatják a hidat.  Március 13-án, szombaton reggel 10-től indul a Setaljvelunk.hu weboldalon egy különleges kincskereső séta, ahol izgalmas rejtvények során keresztül, az apró részleteket összeillesztve, a fejtörőket és talányokat megfejtve tárul föl előttünk a modern város születése, és jutunk el végül egy titkos meglepetésig is.

Bár mindannyiunk élete fenekestől felfordult tavaly március óta, a Pilvaker-élmény idén nem marad el. A Szavak Forradalma idén március 15-én is a magyar költészet előtt tiszteleg, de a szokásostól kicsit eltérő módon. A találkozás most virtuális marad, de hétfő reggel 8:30-tól másfél órán át Rádió1-en, Balázsék műsorában jelentkezik a PILVAKER, ahol történetek és dalok segítségével szeretnék a szervezők beengedni a hallgatókat a csapat közös munkájának kulisszái mögé.

A Nemzeti Filmintézet november 19-én indította el vadonatúj streamingszolgáltatását, ami a magyar filmeknek kíván még nagyobb népszerűséget szerezni. A Filmio nevű oldal egyszerre filmmúzeum, információs adatbázis és a kor kihívásainak megfelelő, új forgalmazási felület is. Március 15-re „Hősök és történetek – filmválogatás az 1848-as szabadságharc emlékére” címmel külön tematikus filmcsokor készült, amit örömmel ajánlunk.

Végül, de nem utolsósorban Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke március 15-én a Hajógyári szigeten, a Himnusz első nyilvános, szabadtéri előadására emlékezve, koszorút helyez el az emléktáblánál, így köszöntve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseit.