Megjelent a Trianon- kislexikon új, átdolgozott kiadása


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően egy hiánypótló kiadványt foghatnak a kezükbe hamarosan a magyarországi és a határon túli középiskolások. A kötet a trianoni békediktátum és annak a társadalmunkra gyakorolt hatásait tárgyalja. A kiadvány megjelenése alkalmából június 4-én országos könyvbemutatót tartanak, amelyet a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának facebook oldalán élőben is követhetnek az érdeklődők.

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából kiadott kötet kapcsán Balázs Géza, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke így fogalmazott: “Egyesek azt mondják: fel kell dolgozni, mások azt, hogy nem szabad feledni, de egy biztos: jól kell ismerni. Ezt szolgálja a Trianon-kislexikon diákoknak című kötet, az IKU Kft. tavaly megjelent könyvének fényképekkel, térképekkel gazdagított új kiadása, Molnár Zsolt középiskolai mestertanár munkája.”

A kiadvány közel 900 szócikke nemcsak a békediktátum politikatörténetét, hanem 1920 társadalmunkra, gazdaságunkra, művelődésünkre, kultúránkra gyakorolt utótörténetét is tárgyalja. Tudományosan elfogadott adatokat ismeretterjesztő, jól felépített szócikkekben mutatja be a Trianon-kislexikon. A hiánypótló kötetre nagy volt az érdeklődés, ezért döntött a Társaság egy kifejezetten a középiskolai diákok számára átdolgozott, illusztrációkkal színezett újabb kiadás mellett. A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert összeg lehetővé teszi, hogy ez a második kötet minden magyar és határon túli középiskolába eljusson. Az anyaországi iskolákba a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül juttatják el a könyvet, míg a határon túli iskolákba a konzulátusok segítségével.

A kötet megjelenése alkalmából a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 2021. június 4-én 17 órától ünnepi könyvbemutatót szervez, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek a Társaság munkájával is.

A bemutatón részt vesz prof. dr. Kásler Miklós miniszter, a kiadvány fővédnöke és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a kiadvány nagykövete.
Az ünnepi műsorban fellép a Duna Művészegyüttes, valamint Kovács Gergely zongoraművész. Molnár Zsolttal Bereki Anikó beszélget majd egy “Trianon-puzzle” segítségével. Az est házigazdái Bába Szilvia, a Művészegyüttes ügyvezetője, valamint Blankó Miklós, a Társaság főtitkára.

Az eseményt a Társaság FB oldalán élőben is követhetik az érdeklődők.