Megjelentette pályázatát az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma


A szokásostól eltérően, jóval korábban és a 2023. évi fesztiválok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg majdnem duplájával írta ki pályázatát az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A felhívás szerint a 2024. évi kulturális fesztiválok támogatásra most 600 millió forint áll rendelkezésre, míg a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumának nyáron megjelent, a 2023.évi fesztiválok megvalósítását támogató pályázatán 330 millió forintos keretösszeget nyerhettek a pályázók.

A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma pályázati célja az olyan magas színvonalú, művészeti értéket létrehozó és bemutató több napos, 2024. január 1. és 2024. december 31. között megrendezésre kerülő kulturális fesztiválok támogatása, amelyek önálló koncepcióval és egyedi arculattal rendelkeznek, rendszeres időközönként és ismétlődően kerülnek megrendezésre, valamint legalább 3 egymást követő napon zajlanak.

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma nyílt pályázata olyan fesztiválok támogatását részesíti előnyben, amelyek többek között gazdagítják nemzeti műveltségünket, fiatal tehetségeket is bemutat, az ország egy-egy települése kultúrájának megismertetéséhez is hozzájárul, és nem utolsó sorban tükrözi a Nemzeti Kulturális Alap értékközpontú szellemiségét, igyekszik magas színvonalon bemutatni az egyetemes magyar kultúra minőségi produktumait és kiemelkedő képviselőit. Ez utóbbi teljesítésnek ösztönzésére a jövőben a kollégium tagjai és az NKA Bizottsága a pályázókkal szorosabb párbeszédre törekszik, és várja javaslataikat.

Továbbá a 600 millió forintos, megemelt keretösszeg lehetővé tette, hogy növeljék az igényelhető támogatási összeget is, azaz pályázatonként 15 millió forint helyett 20 millió forintra lehet pályázni. A döntési lista is korábban, várhatóan decemberig megjelenik, amellyel a fesztiválszervezők korábban megfogalmazott igényeinek is eleget tesz a Nemzeti Kulturális Alap, ugyanis az idei eredményhirdetéssel kiszámíthatóvá és gördülékenyebbé válik a szervezés és a megvalósítás finanszírozása.

Az előző évek tapasztalatai alapján néhány kritérium is módosításra került (elvárt önrész nagysága, az önrész számításának alapja, a saját bevétellel szemben támasztott elvárások, stb.), ezért nyomatékosan kérjük pályázóinkat, figyelmesen olvassák el a felhívás szövegét, mert hiánypótlásra, javításra csak korlátozottan nyílik lehetőség.

A pályázat benyújtásának határideje: 2023. november 9. éjfél

A pályázat elérhető az NKA honlapján: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/palyaztatas/kollegiumok-felhivasai/kulturalis-fesztivalok-kollegiuma/