Megnyílt a Magyar Géniusz vándorkiállítás a Cifrapalotában


Erkel Ferenc koszorúja, Kossuth Lajos úti bőröndje, József Attila kézirata. Ez csak három kuriózum abból a 67 intézmény által beküldött 154 darab műtárgyból, melyek az elmúlt két évezredet ölelik fel. A Magyar Géniusz vándorkiállítása Kecskeméten debütált és célja, hogy a vidéki múzeumok együttes erővel, egy helyen mutassák be magyarságunk örökségét.

A megnyitón Demeter Szilárd miniszteri biztos elmondta: ha elfogadjuk, hogy ez az örökségünk ad mélységet és tartást a jelennek, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a legtágabb értelemben vett magyar kultúra nem ismeri a jelenlegi országhatárokat.

– Legalább ezer éve élünk a Kárpát-medencében, de csak száz esztendeje választották szét a testvért a testvértől, csonkolták meg hazánkat, adták olyanok kezére örökségünket, akik nem sajátként vigyáztak rá. Ebből két feladat is következik: az egyik, hogy ezeréves felelősségvállalásunktól vezettetve még akkor is óvjuk örökségünket, ha az formálisan, vagyonjogilag nem a mi tulajdonunkban van. Még akkor is, ha nem köszönik meg nekünk. És ezt azért kell tennünk, mert – ez a másik feladat – a mai zűrzavaros időkben arra jöhettünk rá, jöhettek rá Közép-Kelet-Európa nemzetei, hogy az örökségünk közös örökség. Hogy ugyanazon kulturális kódok alapján értjük meg a világot – már amennyire érteni lehet az egyre őrültebbé váló nyugati civilizációt – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a rendezvényen hangsúlyozta: a Magyar Géniusz vándorkiállítást méltó helyen állították ki Kecskeméten.

– Óriási az örökségünk, óriási az az érték, amely itt megtalálható. Azok a géniuszok, akik alkották ezeket a műveket, örökké fennmaradnak számunkra, és nekünk ebből kell táplálkoznunk, és ezekből a gyökerekből kell továbbvinni az életünket. Erre büszkék lehetünk, ez hazánknak a dicsősége, annak a közösségnek és annak a Kárpát-medencei magyar közösségnek a sikere és eredménye, amelyet itt egy nagyon gyönyörű és exkluzív kiállítás keretében láthatunk – mondta Kecskemét polgármestere.

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója pohárköszöntőjében hangsúlyozta: a Magyar Géniusz Program nem csak egy kiállítás.

– Nemcsak egy hatalmas együttműködésről van szó, hanem arról is, hogy a kormány és Demeter Szilárd mellénk állt. A kecskeméti múzeum olyan évtizedes hiányosságát tudja pótolni, mint például a lift vagy a légkondícionáló. Összesen 110 millió forintot kapott a Kecskeméti Katona József Múzeum – mondta Rosta Szabolcs, aki leszögezte: jó ma kecskeméti múzeumnak lenni.

A Magyar Géniusz vándorkiállítás a határon túli magyar értékeket virtuálisan mutatja be. A programot a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálja.

A kiállítás május 22-ig látogatható. A kecskeméti állomás után Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapest következik 2023 év végén.