Megnyílt a Magyar Géniusz vándorkiállítás Gyulán


Június 24-től láthatja a nagyközönség Gyulán, a Kohán Képtárban a 67 vidéki múzeum néprajzi, régészeti, képzőművészeti és történeti gyűjteményeiből, 154 műtárgyat bemutató tárlatot.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége kezdeményezésére a magyar vidék legreprezentatívabb tárgyait válogatták össze, amelyeket még soha nem láthattunk egy helyen és egy időben.

A gyulai Erkel Ferenc Múzeum is gazdagítja a kiállítást, Erkel Ferenc aranykoszorúját ajánlották fel, mely második alkalommal, Kecskemét után Gyulán tekinthető meg a következő hónapban. A kiállítás szervezők a kiállítási tárgyakat érdekes történetekkel helyezik kontextusba, így a látogatók tartalmas és szórakoztató élménnyel gazdagodhatnak.

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a megnyitó beszédében elmondta, jöjjön bármilyen válság, az igazi megoldás az, ha visszanyerjük és sajátként megéljük a gyakorlati tudást.

„Ennek a tudásnak pedig több helye, több forrása is van, de kiemelten a közgyűjteményeinkben találjuk meg „– fogalmazott, majd kiemelte, ma nem tudhatjuk, hogy mi fog történni egy, öt vagy tíz év múlva.

„Egy dolgot azonban tudunk. A jó isten segítségével a Magyar Géniusz ezer éven át megtartotta nemzetünket a Kárpát-medencében, és igencsak jó okunk van bízni abban, hogy így lesz ez a következő ezer esztendőben is. Ehhez viszont az kell, hogy álljunk vissza a magyar valóságba, elevenítsük fel hagyományainkat, vegyük ismét birtokunkba az ezer és ezer esztendőkön keresztül felhalmozott tudást – hangsúlyozta a kiállítás fő üzenetét a főigazgató.

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke leszögezte, a közgyűjteményeink a tudatos gondolkodás helyei. A múzeumainkban nem a hamut őrizzük, hanem tápláljuk a lángot, azt a lángot, amely bevilágítja a Kárpát-medencét.- tette hozzá.Demeter Szilárd teljes beszéde IDE kattintva olvasható.


Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) elnöke, a kiállítás főkurátora elmondta: „A műtárgyak erőt sugároznak, szépséget teremtenek, rólunk, nekünk mesélnek, a Kárpát-medence és a magyar föld géniuszának egy-egy darabját őrzik. Kiemelte, a tárlat átvezet a Kárpát-medence történeti korszakain, évszázadain, a magyarság történelmén.”

A tárlat 2022. július 24-ig látogatható.

Cím: Kohán képtár, 5700, Gyula Béke sugárút 35.

Nyitókép: Gyulai Televízió