Megnyitotta kapuit a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja


A június 18-26. között zajló programsorozat célja és különlegessége, hogy az adott európai régió azonos nyelvű színházait gyűjti össze, és a fellépő társulatok programjain keresztül egyszerre mutatja be a magyar és a környező nemzetek kultúrájának, színházművészetének jellegzetességeit. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forinttal támogatta.

A nyolcvanas évek végén elindított fesztivál az évek során hagyományossá vált, de mindig új utak keresését tűzte ki célul. Alapja a versenyprogram, versenyprogram szintű díszelőadásokkal művészeti egyetemek hallgatóinak vizsga előadásaival kiegészítve. A válogatás elve, hogy a Kárpát medence térségeiből Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Magyarországról is a legkiemelkedőbb művészi értéket képviselő előadások jussanak el Kisvárdára. A magyar kulturális élet egyik legrangosabb színházi eseménye idén is számos izgalmas előadást tartogat az érdeklődők számára.

Idén Arad, Beregszász, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Székelyudvarhely és Zenta is képviseli magát a rendezvényen. A versenyprogramot idén is Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója állította össze.

A Boldogtalanok című előadással versenyez Kisvárdán a Figura Stúdió Színház • Fotó: Bartalis Előd

A fesztiválnyitó előadás Herczeg Ferenc: DÉRYNÉ IFJASSZONY c. előadása volt, Vidnyánszky Attila rendezésében, a záró előadáson pedig este Szemenyei János – Mikó Csaba – Závada Péter: SÁNDOR MÁTYÁS c. darabját mutatják be, Léner András rendezésében.

A színházi bemutatók mellett családi és gyermekprogramok is várják a közönséget, de ha valaki Kisvárdára utazik élményeket gyűjteni, az egyéb turisztikai nevezetességeket is érdemes felfedeznie a térségben.

A kilenc nap valamennyi remek programját Kisvárda honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: Halász Péter: Gyerekünk c. előadásából, forrás: a fesztivál fb oldala