Megpezsdítették a belvárost



A Veszprémi Utcazene Fesztivál, a királynék városának egyik legrégebbi és máig legnépszerűbb zenei eseménye, amely idén is hatalmas tömeget „mozgósított”- nyilatkozták közleményükben a szervezők.

A várost megtöltötte a zene.

Négy napon át fiatalok és az idősek élvezhették a különböző stílusú produkciókat. Bár a Veszprémi Utcazene Fesztivál hatalmas tömeget vonz és gyakran alakulnak ki nagy csoportok, mégsem egy átlagos rendezvény. A fellépők ugyanúgy részt vesznek az esti bulikban, mint bármelyik másik fesztiválozó.

Idén közel ötven nemzetközi és hazai banda mozgatta meg a közönséget. Az utcazene az a fesztivál, amikor talán leginkább felélénkül Veszprém. Az utóbbi években számos külföldi utcazenész is útba ejtette a veszprémi fesztivált, így egy hamisíthatatlan világzenei csokrot kapott az, aki júliusban ezekben a napokban Veszprémbe érkezett.

Már a „nyitástól” sokan kilátogattak a rendezvényre, együtt énekeltek az előadókkal, táncoltak a felcsendülő dallamokra. Az első napon többek közt a Kisboros Akusztik, a 10 String Beats, a Máklikőr, a d’Flemm előadásain szórakozhattak az érdeklődők. A későbbiekben olyan előadók érkeztek, mint az Andalgó, Felipe Baldimor, a Soul Trafic és Jaune Toujours. Nagy érdeklődés kísérte a Máklikőr fellépését, a közönséget bevonva adták elő saját szerzeményeiket.

A belvárosban sétálva bármelyik pillanatban, bármelyik sarkon vagy átjáróban befordulva találkozhattunk egy olyan fellépővel, aki elvarázsolt a zenéjével, vagy a nem mindennapi előadásmódjával.

A fesztivál egyik különlegessége a FoodTruck Show, amely a zenei élmények mellé gasztronómiai kalandokat kínált. A látogatók számos ínycsiklandó ételkülönlegességet kóstolhattak meg, amelyeket az ország legjobb foodtruckjai kínáltak. A különféle nemzetközi és hazai ízek kavalkádja, a frissen készült street food fogások, a különleges italok mind hozzájárultak ahhoz, hogy a fesztivál egy igazi kulináris élménnyé váljon. A gasztroélmények és a zene tökéletes harmóniája minden látogatót magával ragadott.

Szombat éjszaka a hagyományos módon ért véget a Utcazene. A szakmai zsűri és a hallgatóság segítségével minden évben kiválasztják a legjobb utcazenészeket, akiket pénzjutalommal díjaznak.

A zsűri idén a High, Wide and Handsome együttest találta a legjobbnak. „Nehezen hisszük el, de a szakmai zsűri díját idén mi nyertük meg a Veszprémi Utcazene Fesztiválon. Óriási az örömünk! Nagyon köszönjük a kiváló szervezést és hatalmas gratuláció az összes zenekarnak. Nem tudunk mást mondani, köszönjük”, írta közösségi oldalán a banda. A közönségdíjas a Máklikőr nevű formáció lett, akik az elismerés mellett szintén 1 millió forintot vihetnek haza.

A szervezők közösségi oldalukon emlékeztettek: nagy köszönet jár a Nemzeti Kulturális Alapnak, hogy közel 25 éve áll a rendezvény mellett, örömükre szolgál, hogy a támogatásuknak köszönhetően az elmúlt időszakban 500 „utcazenész” között 31 millió forintot ítélhettek oda, egyrészt a közönség, másrészt a szakmai zsűri által.

Fotó: Melczer Zsolt