Megtartotta alakuló ülését az NKA új ideiglenes kollégiuma, a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Ideiglenes Kollégiuma


A Nemzeti Kulturális Alap az EKF-fel való együttműködés keretében új ideiglenes kollégium létrehozásról döntött, amely januártól kifejezetten az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as programjainak támogatását célozza 400 millió forintos pályázati keretösszeggel.

Veszprém megye sikeres pályázatával elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelyet 2023-ban viselhet. A pályázat alapkoncepciója túlmutat a megyehatáron, az egész térség kulturális együttműködésére alapoz.

Az új, ideiglenes kollégium működésének átfogó célja olyan kulturális projektek, programok és fejlesztési ötletek támogatása, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Bakony-Balaton régió Veszprém erőközponttal országos szinten kiemelkedő kreatívipari csomóponttá váljon.

További cél, hogy a támogatással létrejövő programok hozzájáruljanak a régió/térség kulturális fejlesztéseken keresztül történő gazdasági-turisztikai megerősödéséhez, illetve tartós nemzetközi érdeklődést irányítsanak a régióba.

Az alakuló ülésen részt vette dr. Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém nyertes pályázati programja megvalósításának koordinálásáért felelős kormánybiztos. Örömét fejezte ki az NKA ideiglenes kollégiuma megalakulása kapcsán, hiszen mint mondta, a legrosszabb, ami egy ilyen projekttel történhetne, ha elszigetelődve maradna. Az NKA és az EKF együttműködése révén egy olyan platform is létrejön, ami az információáramlást, a közös gondolkodást, a programok sikerességét is segítik.

„Az NKA kiemelt feladatának és céljának tartja, hogy olyan kulturális programok létrejöttét támogassa, amelyek a közösségépítést szolgálják. Veszprém felismerte, hogy igazán sikeres csak az őt körülvevő vidékkel együtt lehet, ezért a város 2018 decemberében a Bakony-Balaton régióval közösen pályázott és nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, ezért nem véletlen, hogy a program alapköve, hogy a Veszprém-Bakony-Balaton régió közös erővel mutassa meg a világnak értékeit, kulturális sokszínűségét.” – fogalmazott Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Hozzátette, az EKF 2023-as rendezvény nemzeti ügy, hiszen megfogalmazott értékei, célkitűzései és sikere jóval túlmutathat a városon, sőt a régión is. 

Az 5 fős kollégium vezetője Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Európa Kulturális Főváros program vezérigazgatója, tagjai dr. Agárdi Izabella, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete állandó kutató és tudományos munkatársa, Hausenblasz Dóra, a Miniszterelnökség – Miniszteri Kabinet kulturális tanácsadója, Muraközy Péter rendezvényszervező, a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője és Togay Nezsat Can, a Veszprém-Balaton 2023 EKF művészeti és kreatív főtanácsadója, egyetemi tanár.

Az NKA Bizottsága tagjaként dr. Révész Mária látja el a kollégium szakmai felügyeletét.

A kollégiumi kinevezettek megbízása 3 évre, 2022. január 1. – 2024. december 31. időszakra szól.