Mesterségek Ünnepe: a hazai és határontúli népművészek találkozója


35. alkalommal mutatkozik be a budai Vár történelmi környezetében az élő népi kultúra augusztus 20. és 23. között.  Az idei év fő tematikája a halászathoz és a vadászathoz kapcsolódik és az egész fesztivált az összetartozás jegyében rendezik meg. A rendezvény mások mellett az NKA támogatásával valósul meg.

A rendezvény a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a Duna Karnevál, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, valamint a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége közös kezdeményezésére és szervezésében valósul meg a Budavári Palota Oroszlános udvarában augusztus 20. és 23. között. A járványügyi korlátozások betartása mellett ötszáz főig fogadják az érdeklődőket, a színpadi programok megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges. A színpadi programok a Budavári Palota Oroszlános udvarában tekinthetők meg. Fellép mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, valamint Pál István Szalonna és bandája.
 A Mesterségek Ünnepe idei témája a fejfedő, ezért januárban pályázatot írtak ki hagyományőrző kézműveseknek és dizájnereknek. A felívásra 60 pályázat érkezett, a legjobb pályaművekből kiállítást rendeznek, amelyet augusztus 21. és szeptember 6. között a Hagyományok Házában lehet megtekinteni- számolt be Igyártó Gabriella, fesztiváligazgató.

A kézműves programok idén vidékre költöznek: országszerte hét helyszínen várják az érdeklődőket augusztusban és szeptemberben.

Augusztus 21-én a Duna Karnevál vendége lesz a Fitos Dezső Társulat A falu című táncprodukciója, amely a Kárpát-medence kulturális sokszínűségét és folklórkincsét mutatja be. Pál István Szalonna és bandája jubileumi koncertje három kerek évforduló – Pál István Szalonna 40. születésnapja, a zenekar fennállásának 15. évfordulója és Trianon centenáriuma – köré szerveződik, a zenekar és barátai Kárpát-medencei utazásra hívják közönségüket.
A trianoni évfordulóhoz kapcsolódva a Duna Karnevál a Duna Művészegyüttes főszereplésével mutatja be Üzenet haza című táncszínházi produkcióját, a fesztivált augusztus 23-án este a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadása zárja.

A Hagyományok Háza előtti Corvin téren rendezik meg a Nagyvárosi Folkudvart, ahol kézműveskedés, aprók tánca és gyerekkoncertek, esténként nép- és világzenei koncertek, valamint táncház szórakoztatja a közönséget.

A kézműves programok idén vidékre költöznek: országszerte hét helyszínen rendeznek kézműves bemutatót és vásárt augusztusban és szeptemberben. Debrecenben, Békéscsabán, Kisgyőrben, Mezőkövesden, Miskolcon, Székesfehérvárott és Zalaegerszegen várják kézműves vásárral, látványműhelyekkel, mesterségbemutatókkal, kreatív népi játszóházakkal az érdeklődőket.

A programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a www.mestersegekunnepe.hu honlapon lehet, amelyen megtalálhatók a pontos helyszínek és programok is.