„Minden határon túl” – online premier június 11-én



A Paor Lilla ötlete nyomán bemutatásra kerülő darab a trianoni békediktátum előtti és utáni időszak hétköznapi örömeit és a feszültséggel, bizonytalansággal teli Budapestet mutatja be egy művészcsalád életén keresztül. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott előadást 5 alkalommal nézhetik meg online
az érdeklődők, a mindenhatarontul.hu oldalon regisztrálva.

A „Minden határon túl” című zenés színmű 1918 nyarától 1920 nyaráig vezeti végig a nézőt egy művészcsalád és környezete hétköznapjain.

„A családom Aradról jött át Budapestre, épp ezekben az években. Nehéz és küzdelmes időszakot éltek meg. Édesanyám, Paor Éva 95 évesen írta meg az Évszázadok asszonyai című családtörténetét, sok emléket felidézett regényében. Ez indított arra, hogy létrehozzam az előadást, olyan alkotótársakat választva, akikről tudtam, hogy ez a kor ugyanúgy a szívügyük, mint nekem. A cél tehát adott volt: az egyes emberek és a családok szemszögéből bemutatni egy fájdalmas időszakot úgy, hogy megmutassuk, hogy a hitünk és az erőnk mindig velünk marad. A Kellős Éva által jegyzett darab lehetőséget adott arra is, hogy rámutassunk a drámai helyzetekben rejlő iróniára, vagy a magyar emberek túlélését segítő leleményességre és humorra. A nézők emellett tanúi lehetnek annak, hogy a darab karakterei miként reagálnak a történelem viharaira” – nyilatkozott Paor Lilla producer és a darab egyik főszereplője az ATV-nek.

A Nemzeti Kulturális Alaphoz eljuttatott pályázati anyagban eredetileg 2020 novemberi dátumot jelöltek meg a bemutató időpontjának, de a járványhelyzet ezt felülírta. Az Erzsébetligeti Színházban végül az stremelőadások előkészületei kezdődtek meg még januárban. A részletgazdag korabeli híradós anyagokkal és betétdalokkal tűzdelt darab a rendező, Bardóczy Attila szerint is rendkívül látványosra és élvezhetőre sikerült. Természetesen nem mondtak le a hagyományos előadásokról sem, hiszen a tervek szerint hazánkban és a határon túl is több településen szeretnék bemutatni.

Nehéz és összetett feladatot kellett megoldania Paor Lillának, hiszen a darab nem egy állandó, összeszokott társulattal valósult meg, így állandó próbahelyszínnel sem rendelkeztek.  Az Erzsébetligeti Színház azonban befogadta a produkciót és a próbáknak helyszínt adott. A darab történelmileg hiteles, amiben dr. Nyári Gábor történész iránymutatásai segítették a társulatot.   A felkért színészek valamennyien örömmel fogadták el a szerepeket, így a nézők láthatják Sáfár Mónika, Babicsek Bernát, Sinkovits-Vitay András, Petridisz Hrisztosz, Radics Réka és Szefcsik Boldizsár játékát is.

Mint Paor Lilla elmondta, különösen nagy kihívást jelentett a színészek számára a korabeli kifejezések, a nyelvhasználat elsajátítása.  Kellős Éva, a darab írója, több száz történelmi forrást, újságot elolvasott, hogy a nyelvezetében is korhű legyen a darab. Bár a történet fiktív, nagyon igyekeztünk, hogy a díva története Trianon tragédiájában korhű legyen és valóságosnak tűnjön” – tette hozzá Paor Lilla. A jelmezeknek és a díszlet egyedi látványvilágának, a régi dalok feldolgozásának, a korabeli slágereknek és a jeleneteket összekötő új zenei betéteknek köszönhetően valóságosnak tűnik az amúgy fiktív darab.

A művet mindazoknak ajánlják, akik szeretnék ezt a kort kicsit jobban megismerni, életkortól függetlenül. A színmű segítségével a nézők megérthetik és összefüggéseiben láthatják az 1918-1920 között történt eseményeket, a trianoni békediktátumhoz vezető utat, előzményeit és annak hatásait. A színdarabot megálmodó producernek célja volt, hogy a néző képet kaphasson az időszak Magyarországáról, életéről, a háború, majd pedig a forradalom az egyénekre és a családokra gyakorolt hatásairól. A fiktív történet főhőseinek életébe, sorsuk alakulásába bepillantva a fiatalabb generációk is megértsék e tragikus kimenetelű történelmi esemény mozzanatait. 

A streamelőadást a mindenhatarontul.hu oldalon regisztrálva tekinthetik meg. A regisztrációt követően 3 napig ingyenesen visszanézhető az előadás.

A darabot a Nemzeti Kulturális Alap 13,37 millió forinttal támogatta.

Kedvcsinálónak pedig pillantsanak be Önök is a darab előzetesébe: