„Mindenkinek meg kellene ismerni a roma egyetemes zenei kultúrát”


Dalokon keresztül mutatja be a romák vándorlását Balogné Künstler Ágnes, az EtnoRom énekesnője, aki azok megírására a Nemzeti Kulturális Alapon belül a Halmos Béla Programon keresztül kapott mintegy 2,2 millió forintos alkotói támogatást.

Miért tartja fontosnak a romák vándorlásának bemutatását dalokon keresztül?

Ennek a rendkívül színes zenei kultúrának köszönhetően jobban megismertethető a közönséggel a romák történelme. Közben úgy érzem, inspirál ez a munka, hiszen újdonságot próbálok megvalósítani.

Miként képelhetjük el ezt az alkotói folyamatot, hogyan zajlik?

Nagyon sokat jártam külföldön, mint például Indiában, Spanyolországban, Bulgáriában, ahol találkoztam ott élő roma emberekkel. Velük együtt zenélgettünk, miközben megismertük egymás zenei kultúráját. Sokat hallgattam és hallgatom a mai napig is más országokban élő romák zenéit, ezek segítségével pedig megalkothatom a más országokra is jellemző cigány dalokat, és zenei feldolgozásokat.

Mennyire ismert ez a kultúrkör általában a hazai kulturális életben? 

Nem nagyon ismert tudomásom szerint ez a hazai kulturális életben, ezért is tartom fontosnak, hogy megismertessem a romák rendkívül színes és egyedi zenei kultúráját mindenkivel.

Mi lesz a produktuma az alkotói támogatásnak, és milyen keretek között ismerhetjük azt majd meg?

Színházi körülmények között szeretnénk bemutatni majd ezt a műsort az EtnoRommal, ha lehetőségünk lesz rá. Romák és nem romák is célközönsége a daloknak, hiszen mindenkinek meg kellene ismerni a roma egyetemes zenei kultúrát.