Most mutasd meg, mire vagy képes


A fogyatékos emberek világnapja alkalmából mutatják be és szervezik meg a Most mutasd meg, mire vagy képes! érzékenyítő programsorozatot, találkozót, amelyről Pálfi Mária, a bajai Bácskai Művelődési Központ közművelődési és közönségkapcsolati szakembere mesél. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Milyen fő tematika köré épült a decemberi program?

A tapasztalás, a megismerés és a találkozás hívószavai köré épül a programsorozat, fontos, hogy ezeken a szervezett programokon lehetőséget teremtsünk az akadályokkal élők problémáinak megértésére, a velük kapcsolatos tévhitek eloszlatására és a teret adjunk a kommunikációnak, a beszélgetéseknek a sérültek és nem sérültek között.

Milyen programokkal készültek?

A Baján rendezett program első napján a környékbeli, fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó intézmények lakóinak találkozóját rendezzük meg korosztálytól függetlenül, tehát az egészen fiataloktól kezdve az idősekig (220 főt). A részvétvevők produkciókkal készültek, emlékplakettet kapnak, de fellép a Nem adom fel együttes is. A második nap érzékenyítő programjára meghívásos alapon érkeznek a bajai alsó- és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok, összesen mintegy 400 bajai nebuló. Például végigjárhatnak egy négyállomásos pályát, ahol a hátránnyal élők nehézségeit ismerhetik meg, a kézműves foglalkozásokat pedig sérültek tartják, akik megtanítják a diákokat a gyertyaöntésre vagy a papírmárványozásra. Természetesen lehetőség nyílik az akadályokkal élőkkel folytatott beszélgetésekre vagy éppen a látássérültek helyzetét megismerve bekötött szemmel kell néhány feladatot megoldani, valamint hallássérültek mutatnak jelelős játékokat a fiataloknak. Minden látogató egy órát tölt a programokon. Fontos segítség a közreműködő alapítványokkal ápolt jó kapcsolat, valamit a tapasztalataik a programok összeállításában.

Húsz éve rendezik meg a programot, az elmúlt években pedig már kétnaposra duzzadt a rendezvény. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a résztvevők?

Hatalmas lelkesedéssel fogadták a rendezvényt, mindenkinek tetszenek a programok, odafigyelnek a diákok, de a tanárok is hasznosnak találják. Fontos ez a találkozás, mert országosan ugyan rendeznek egy-egy érzékenyítő programot, az ilyen jellegű, komplex programsorozat azonban egyedülálló tudomásom szerint. Éppen ezért eltökéltek vagyunk abban, hogy folytassuk jövőre is a munkát, a szervezést. Látjuk, hogy egy-egy ilyen program után másként közelítik meg a sérülteket a résztvevők.

Miben segíti az NKA támogatása a program megvalósítását?

Tavaly pályáztunk először, azóta bővült egyébként kétnaposra a rendezvény. A több száz ezer forintos támogatás nélkül az érzékenyítő programok anyagi finanszírozása nem valósulhatna meg, és ez egy olyan összeg, amely nélkül nem lehetne ilyen színvonalon megtartani a programokat.