Művészet és pszichoanalízis


Szondi Lipót és Dosztojevszkij / Január 28. 18.00 / FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

A PIM felújítása miatt új helyszínen!

A pszichoanalízis és a művészetek kapcsolata azóta megkerülhetetlen, amióta a pszichoanalízis tudományként megjelent a huszadik század elején. A lélek megnyilvánulásai a művészetben viszont a kezdetektől kimutathatók, és ezt a pszichoanalízis szakemberei soha nem hagyják figyelmen kívül.

Szondi Lipót sorsanalízis elméletének egyik kiindulópontja Dosztojevszkij regényeinek – Bűn és bűnhődés, Karamazov testvérek – olvasmányélménye volt 18 éves korában, nem sokkal édesapja halála után. Később kiderült számára, hogy Dosztojevszkij is 18 éves korában veszítette el édesapját – akit saját jobbágyai agyonvertek –, s miután behatóbban vizsgálni kezdte, miért volt képes Dosztojevszkij oly átélhetően ábrázolni bűnözők és szentek világát is regényeiben, családfakutatással kapta meg az irányt a válasz felé. Kiderült számára, hogy Dosztojevszkij felmenői között évszázadokra visszamenően találhatók bűnözők és szentéletű emberek is.

De, hogy vezette mindez el Szondi Lipótot a nemzetközileg is jelentős sorsanalízis megalkotásához, arra választ a Művészet és pszichoanalízis műhelybeszélgetés-sorozatának következő előadásán kaphatnak:

KŐVÁRY ZOLTÁN pszichológus
Dosztojevszkijtől az egzisztencializmusig
Szondi Lipót sorsanalízise pszichobiográfiai megközelítésben

A Művészet és pszichoanalízis a Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös műhelybeszélgetés-sorozata. Az előadások és az azt követő nyilvános beszélgetések – Ferenczi Sándor szellemében – fórumot teremtenek a pszichoanalízis és a művészetek (irodalom, képzőművészet, film, zene) kapcsolódási pontjainak bemutatására, a művészeti alkotások analitikus szempontú értelmezésére.

A sorozat évente 10 előadásból áll, első évadja 2002-ben indult.

2017-ig VALACHI ANNA (1948–2018) irodalomtörténész szerkesztette és vezette, 2018-tól TAKÁCS MÓNIKA irodalomtörténész.

Január 28. 18.00

FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

(A PIM felújítási munkálatai miatt) Új helyszínen!

A belépés ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.            

Közreműködik: P. PETŐCZ ANDRÁS színművész

A sorozatot szerkeszti és beszélgetést vezeti: TAKÁCS MÓNIKA irodalomtörténész

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a muvespszicho@gmail.com e-mail címen, 2022. január 27-én 12 óráig lehet. 

A FUGA a terembe a járványhelyzet miatt limitált létszámú, 30 fős közönséget tud fogadni. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk.

A beszélgetés a FUGA YouTube-csatornáján élőben követhető:
https://www.youtube.com/user/fugabudapest/videos

a későbbiekben a Művészet és Pszichoanalízis YouTube-csatornáján visszanézhető:
https://www.youtube.com/channel/UCBpSlfxHgxwnyaD-x3ocUVA

és podcaston is meghallgatható:
https://www.mixcloud.com/J%C3%B3zsefAttilaT%C3%A1rsas%C3%A1g/

A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös Művészet és pszichoanalízis című műhelybeszélgetés-sorozatának megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.