Nem dobosokat, zenészeket képzünk!


Bordás József dobművész és zenepedagógus missziója

Bordás József a DobMánia Tábor és a Házhoz megy a zenede megalapítója, művészeti vezetője dobművész mesélt zenepedagógiai missziójáról és annak eredményeiről és az idei év terveiről.

Bordás József zenepedagógusi és dob-művész munkásságát elismerve 2017-ben Artisjus Zenepedagógiai Díjat kapott, amellyel azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére, és missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek értsék és interpretálni tudják a kortárs magyar zenét. 2021-ben zeneszerzői, zenészi és zenepedagógiai munkásságának elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést vehetett át.

Mikor és hogyan indult a DobMánia tábor?

Annak idején volt egy szakmai újság, a Dobos Magazin, amelyet Hollósi László szombathelyi dobos indított el. Ebben a lapban dobtanárok, dobos szaktekintélyek írtak kottákat, cikkeket, szaktanulmányokat. Gyakorlatilag a magyar dobos társadalom ebből tudott magyar nyelven dobolni tanulni. Martolosi György, Nesztor Iván, a Zeneakadémia dzsessztanszékének tanára, Korompai Zsolt neve is fémjelezte az alkotók listáját. Egyszer engem is felkértek, hogy csatlakozzak, így én is írni kezdtem a magazinba. Az újság tizedik évfordulóján felvetettem a többieknek, hogy csináljunk egy nyári tábort, egy közönségtalálkozót, ahol meg lehet ismerkedni azokkal a dobosokkal, akik a Dobos Magazin kottáiból tanulnak. Nem volt nagy fogadókészség a többiek részéről, de engem nem hagyott nyugodni a dolog és belekezdtem. Három hónap múlva a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően megszerveztem öt tanárral és húsz növendékkel a Dobos Magazin égisze alatt egy tábort. Két év múlva – amikor már megszűnt a Dobos Magazin – átneveztem a tábort DobMánia táborra, ami 14. éve minden évben megrendezésre kerül. Mára már határon túli gyerekeket is táboroztatunk, amit a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri kerete támogat. A tábor végén a tanulók profi zenészekkel együtt adnak koncertet akár 400–500 fős közönség előtt is.

Az idei táborra 80 fiatalt várunk négy országból elsősorban magyarlakta településekről, bár Angliából is jártak már nálunk. Egy héten keresztül tart a tábor, mely során 15 művész-tanár foglalkozik a fiatalokkal. A nyári táborhoz kapcsolódik, a Kőrösi Zenés Esték elnevezésű ötnapos zenei fesztivál is, amikor a növendékeink hazánk elismert énekeseivel, művészeivel adnak közös koncertet. Nagykőrös lett a DobMánia tábor otthona, és Dr. Czira Szabolcs polgármester úr és Körtvélyesi Attila alpolgármester úr mindent megtesznek azért, hogy évről-évre otthon is érezzük magunkat Arany János városában.

A könnyűzenei szakmai továbbképzést kiterjesztettem Erdélybe is. Nyolc éve Marosvásárhelyen a RockSulival közösen és két éve Csíkszeredán a Dob-Ban fesztiválhoz kapcsolódva tartunk négynapos DobMánia workshopot, amin 35–40 érdeklődő és 3 tanár vesz részt.

A DobMánia tábor mellett a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum vezetője is.

2009-ben egy erzsébetvárosi barátom keresett meg azzal, hogy a Lövölde téri általános iskolában nyári táboron vannak a gyerekek, de nincs programjuk, nem tudnék-e valamilyen zenei programot csinálni nekik. Tartottam egy egyórás előadást a dob történetéről, és egy basszusgitárossal meg egy gitárossal bemutattuk az adott zenei korszakokat a gyerekeknek. Egy év múlva a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma kiírt egy pályázatot rendhagyó énekórák tematikájának megírására a zene megszerettetésének céljából. Én erre írtam egy részletes tematikát a könnyűzene, a popzene történetéről, fejlődéséről, amit nem fogadott el a kollégium, mert akkor még nem volt Könnyűzenei Kollégium, és a Zenei Kollégium komolyzenében gondolkodott. Volt azonban egy úgynevezett egyedi pályázat, ahol a semmilyen kategóriába nem férő programokat bírálták el. Én ide adtam be a saját projektemet megvalósításra. Szeretnék elmenni iskolákba, ahol rendhagyó énekóra keretében a magyar és a nemzetközi könnyűzene történetét, fejlődését lehet megismertetni a gyerekekkel, és mellette az élőzenére és hangszeren való tanulásra is ösztönözzük őket. A zenetörténeti előadás keretein belül bemutatjuk egy korszak történetét dalokon keresztül. A könnyűzene története az afrikai zenétől, a blues gyökereitől indul, és minden zenei korszakot a legnagyobb hatású előadók dalain keresztül mutatunk be. Így kerül repertoárunkba Luis Armstrongtól Bill Haleyn keresztül Elvis Presley, Fenyő Miklós, de a Deep Purple, a Beatles, a Rolling Stones vagy az Illés, az Omega, a Tankcsapda. A színpadon a zenészek mögött projektorvetítéssel idézzük fel a kor szellemiségét, az adott művész koncertfelvételének videóját, amire a Zenede művészei muzsikálnak. Minden előadás megszerkesztett, dramaturgiailag felépített műsor, mely hatással van a gyerekekre, mint közönségre, és mint leendő zenészekre is.

Ezt a pályázatot öt éven keresztül támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, de abból az összegből, amit támogatásra kaptam csak Budapesten és Pest megyében tudtam rendhagyó énekórákat tartani, nem volt elég ahhoz, hogy távolabbi területekre is eljussak. Így beterjesztettem egy kérvényt, hogy ne egyedi pályázat keretében bírálják el ezt a programot, hanem állapítsanak meg egy keretösszeget, amire mások is pályázhatnak. Így indult el az akkor frissen létrejött Könnyűzenei Kollégium altémájaként a könnyűzene ismeretterjesztő tematikus programsorozata. Az én pályázatom mellett azóta több másik pályázatot is támogat a Nemzeti Kulturális Alap. A könnyűzene mellett a rockzene és a popzene történetét bemutató tematikák is támogatást nyertek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy több olyan hiteles művészeti produktum jöjjön létre, ami járja az országot és a gyermekeket ösztönözze a hangszeren tanulásra.

2021-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásában egy nagyszabású turnét indítottunk el, így tartottunk egy hatvan előadásból álló programsorozatot, amely 2022 végéig tartott. Létrejött a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum és a programjaink olyan hátrányoshelyzetű településekre is eljutottak, ahová eddig nem volt lehetőségünk ellátogatni. Voltak gyermekek, akik még életükben nem láttak és nem fogtak hangszert a kezükbe, sőt még koncertet, élőzenét sem hallottak. Ez egy igazi zenei misszió!

2022-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ellátogattunk áprilisban Erdélybe, ami igen régi vágyam volt. Bejártuk a vidéket, és 15 nap alatt 30 előadást tartottunk, amelyen 8500 magyar fiatal vett részt. Zárásként szeptember és december között Magyarországon 10 településen, 20 előadást tartottunk.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával összesen 110 előadásunk volt 2022-ben, ami hozzávetőlegesen 90 000 gyermekhez jutott el. Az iskolák helyett már a művelődési házak a partnerek, ahova szervezetten hozzák a gyerekeket az általános iskolákból és gimnáziumokból Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken.

Az elmondottak alapján a zenei, zenepedagógiai munkásságának megvalósulásában a Nemzeti Kulturális Alap támogatása alapvető szerepet játszik.

Kiemelkedően fontosnak és értékesnek tartom a Nemzeti Kulturális Alap támogatásait, mivel ez a tevékenység számomra zenei misszió, és nem rentábilis, ezt üzleti alapon nem lehetne csinálni. A Nemzeti Kulturális Alap magas művészi értékkel bíró produkciókat támogat, amelyek elősegítik a kultúra fejlődését, illetve a következő generációk zenei fejlődését. A tőlük kapott támogatás nagy segítséget nyújt, és az egyik fix pontja az én szakmai munkásságomnak. Nagyon sokat köszönhetek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásainak.

Milyen terveik vannak az idei évre a DobMánia Tábor és a Házhoz megy a zenede programok esetében?

A XIV. Nemzetközi DobMánia Tábort július 2. és 9. között tartjuk Nagykőrösön, amihez a jelentkezési lap hamarosan elérhető lesz a www.dobmaniatabor.hu oldalon.

A második nagyszabású Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum turnéján pedig tavasszal indulunk Erdélybe. A Rock-Legendák műsorunk mellett, a Pop-Legendák új, 2023-as előadását is bemutatjuk a határon túl élő magyar gyermekeknek, és az esti koncerteken a felnőtteknek.

További részletek az erdélyi turnéról itt olvashatók: http://bordasjozsef.com/hazhoz-megy-a-zenede-oktatasi-centrum/hazhoz-megy-a-zenede-nka-turne