NEMES NAGY ÁGNES: AZ ARANYECSET


A családi verses-zenés mesejáték bemutatója 2022. január 14-én, pénteken, 19 órakor lesz a 6SZÍN Teátrumban (1066 Budapest, Jókai utca 6.).

A Zichy Szín-Műhely rendszeresen tart iskolákban, művelődési házakban a Nemzeti Alaptanterv tematikájához kapcsolódó előadásokat, A színház az iskolákba megy előadássorozatában.

2022-ben Nemes Nagy Ágnes, a száz éve született költő munkásságát járják körbe gyermekköltészete segítségével. Január 14-én Az aranyecset címűt verses meséjét mutatják be összművészeti produkció keretében.

A mese főhőse Szádeli, aki szeretne rajzolni, festeni, de nincsen ecsetje, és ujjal, bottal tud csak rajzolni homokba, vízbe, hóba, még a festőiskolából is kipenderítik, ahol ecsetet szeretne kapni, hogy festhessen. Szádeli egy este különleges ajándékot kap egy öregembertől, egy aranyecsetet. S az aranyecsettel készített rajzai megelevenednek:

„Szádeli akkor, percbe se tellett,

Fogta ecsetjét, festeni kezdett,

madarat festett, égszínű kéket,

hát amint festi, hát amint kész lett,

azt hitte váltig,

szeme káprázik,

mert a madár a falból kiválik,

gyöngyszeme fénylik, moccan a lába,

égszínű szárnyát repülni tárja,

nagy surrogással kiszáll a képből,

visszatekint a hajnali égből.”

Szádeli kalandos utazása során, az alsó tagozatos diákok találkozhatnak Zétárral, a ponty-királlyal, Majomkával, a Baglyokkal, a Griffmadárral, a Kék fecskével, és még Bors nénivel is. A színházi előadás mellett az olvasás élményét is szeretnék eljuttatni a gyerekekhez, ezért is működnek együtt a Móra Könyvkiadóval.

Zichy Gabriella, a Zichy Szín-Műhely alapítója és producere szerint:

Az aranyecset kalandos története, a legnagyobb veszedelmek közepette is vidám és bátor főhős, Szádeli alakja, illetve a számtalan játékos versforma nemcsak a korábbi generációkat bűvölte el, hanem bízunk benne, hogy a mai gyerekek számára is éppoly szerethetőnek bizonyul.”

Irodalmi konzultánsként Szlukovényi Katalin költő, a Móra Könyvkiadó munkatársa segítette a produkció létrejöttét.

Szitha Miklós, Liszt-díjas ütőhangszer művész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja, a Zichy Szín-Műhely zenei vezetője komponált zenét az előadáshoz.

A darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatják a nézők.

Rendező Léner András

Az aranyecset című előadást, és a Zichy Szín-Műhely A színház az iskolába megy projektjét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.