Néptánc, zene, vers és ének advent negyedik hetében


Advent negyedik vasárnapján már mind a négy gyertyát meggyújtják, a negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost és a jézusi szeretetet szimbolizálja. Az adventi várakozás ebben az évben meghosszabbodik majdnem egy héttel, hiszen december 24-e szombatra esik. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programok ebben az időszakban is segítenek átélni az ünnepet.

Számadás 70 év múltán

Bocskai Néptáncegyüttes – Gálaműsor

70 éves az 1952-ben alapított hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes, amely 2022-ben a hetven évre visszatekintő programsorozatot három előadásból álló gálaműsorral ünnepeli az utolsó adventi hétvégén. Az első előadáson gyermekek táncolnak, jelezve, hogy az utánpótlásról is folyamatosan gondoskodnak a néptáncegyüttes vezetői. Közel 100 utánpótláskorú gyerek táncol a Bocskai Néptáncegyüttesben a megyéből, így sikerül összefogni a környező települések táncolni vágyó fiataljait Görbeházáról, Hajdúdorogról, Józsáról, ezért is van külön gálanapjuk. A gyerekek mellett az első nap látható kamaraműsor is, a kis létszámú koreográfiákat lehet megtekinteni december 14-én. A 16. és 17-i gálaműsorokban 14 koreográfiát mutatnak be, melyek felölelik az együttes eddigi vezetőinek munkásságát, az egykori és jelenlegi tagok fellépésével. Ezen a két napon bemutatkoznak a Senior Bocskai Néptáncegyüttes tagjai is, megjelenik ezzel a három gálaműsor alkalmával a jelen, a múlt és a jövő is. A három nap során közel 300 táncos fog színpadra lépni.

A gálaműsorok szervezője Varga József, Aranysarkantyús táncos, néptáncpedagógus, a Bocskai Néptáncegyüttes vezetője, kísérő a Bürkös zenekar.

Számadás 70 év múltán

Bocskai Néptáncegyüttes – Gálaműsor

December 14. 18.00 – gyermek és kamaraműsor

December 16. 18.00 – Gálaműsor I.

December 17. 18.00 – Gálaműsor II.

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Hajdúböszörmény, Bocskai tér 4.

Az Öt Templom Advent 2022 programsoroztat keretében a héten is folytatódnak a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott kulturális események.

Pikkargyijszka Tercija és a Szent Efrém Férfikar

Különleges este résztvevői lehetnek, akik meghallgatják a Pikkargyijszka Tercija és a Szent Efrém Férfikar közös adventi koncertjét.

Az Ukrajnában és Lengyelországban is nagyon népszerű hattagú ukrán a capella énekegyüttes, a Pikkargyijszka Tercijaukrán népdalokat, régi és mai ukrán dalokat ad elő saját feldolgozásban. Ezen a különleges koncerten, melyet csak Győrben lehet először együtt látni-hallani. a 30 éves Pikkargyijszka Tercija és a 20 éves Szent Efrém Férfikar, Ukrajna és Magyarország legnépszerűbb vokális együttesei külön és együtt énekelve közösen is megörvendeztetik a közönséget a legszebb adventi és karácsonyi énekekkel, különleges vokális feldolgozásokkal, az ukrán, a magyar, a ruszin és sok más nép kántáló énekeivel.

December 16., péntek, 19:00

Evangélikus Öregtemplom

Győr, Petőfi tér 2.

Karácsony Kárpátalján

Verses est adventkor

A Kárpátaljáról származó embereknek talán még fájdalmasabb az, ami most történik szülőföldjükön. A kárpátaljai színészek versekkel, dalokkal mutatják meg álmaikat, a vélt és valóságos csodákat, előidézve a vér, a haza és a család kötődéseit. Mindez együtt megmutatja magyarságukat. Karácsony előtt, háború idején.

Egy adventi este a csendről Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. Hangban és énekben gondolnak haza, szülőföldjükre: Bíró Panna Dominika, Balogh Marianna és Trill Zsolt.

Karácsony Kárpátalján

Verses est adventkor

December 17. 19.00

Görögkatolikus templom Győr, Bálint Mihály u. 54.

Szirtes Quintet

Egy este, amelyen Szirtes Edina Mókus és vonósegyüttese olyan világot teremt, ami a klasszikus zenei gondolkodáson alapul, mégis különböző stílusok szövik át. Egy átfogó élmény, még csak nem is elsősorban zenei, sokkal inkább az emberi érzésendszerre, vagy képzeletre ható, vagy egyszerűen a szívre, hogy melegebb legyen ott bent…

„Megint hozakodom pindurka eseménysorral… egymásért! Az Ünnepért! Valami olyanért, amit valahol útközben elvesztettünk, vagy megkopott, de egyáltalán nem éreztük… csak egyre jobban fázunk, valami hiányzik, már alig kapunk levegőt… nem is tudtuk akkor, hogy VAN… akkor hogyan érezhetjük a HIÁNYÁT!

De van, hogy IGEN IS TUDJUK (azt a valamit) szívvel-lélekkel-értelemmel. Sőt akarjuk! Vigyázzunk! De összeroppantjuk! Kiesik belőlünk… de ami talán a legszomorúbb, hogy végig magabiztosan azt hisszük, nekünk VAN (az a valami) de nincs… mert közben megváltoztak a fények… és nem látunk/érzünk/érzékelünk tisztán…!!!

Mi az?!:)

(Helyes válaszért finom cukorka és együtt éneklés jár…)

Vagyis szeretettel várjuk a Találkozást… Egymással!! Hogy ne kopjunk ki egymásból…” – írja saját oldalán Szirtes Edina Mókus, aki tavaly kapott Erkel Ferenc-díjat, s advent utolsó hétvégéjén ünnepi műsorával és a Szirtes Quintettel igyekszik közelebb hozni egymáshoz az embereket – muzsikával.

Szirtes Quintet

December 18. 19.00

Kossuth utcai katolikus templom Győr, Kossuth Lajos u. 42.