Nosztalgiából közösségi mozizás


Szabadtéri közösségi teret töltenek meg élettel diákok az NKA támogatásával

Egy, a régi időket idéző mozi kialakításának ötletével zárta a Közösség-Tér-Település (KTT) program csapata Kisapátiban csaknem nyolchónapos közösségi tervezési folyamatát, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Ideiglenes Kollégiuma támogatott.

A tavaly ősszel indult tervezés során a közösségszervező, építész és humánökológus egyetemisták előbb háttérkutatásokat végeztek, egészen a buszmenetrendektől kezdve a Szent György-hegyi legendákig, majd interjúkat készítettek, kérdőívezést végeztek. Annak érdekében, hogy a lehető legközelebb kerüljenek Kisapáti hétköznapjaihoz, megértsék a helyiek történeteit, emlékeit és a mindennapok kihívásait.

Hogyan változott a település az elmúlt évtizedben? Mit jelent egy ilyen apró falunak a Szent György-hegy varázsa és egyre növekvő népszerűsége? Hogyan alakult a falu és a hegy kapcsolata? Ezekre alapozva kezdte meg a KTT csapata januárban a közösségi beszélgetések szervezését, melyeknek célja volt, hogy elinduljon egy közös gondolkodás a falu tereiről a fiatalabbakkal és idősebbekkel, régebbi és friss Kisapáti lakosokkal egyaránt. A beszélgetések során azokat a köztereket keresték, melyek már nem szolgálják, vagy nem úgy szolgálják az itt élőket, mint azt szeretnék, valamint azokat a funkciókat, melyek közelebb hozhatják az embereket.

A térkeresés során számos lehetőség szóba került, melyek közül a közösség végül a Kultúrház mögötti teret választotta. Ez, a főútról nem is látható tér éppen a hegy lábánál található – gyakorlatilag és szimbolikusan is találkozási pontja a hegynek és a falunak. Kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a nyugdíjasok is akadálymentesen közelíthessék meg, a szépkorú kisapátiak fel is idézték, hogy ifjúságukban még vándor kertimoziként működött ez a tér, s időről-időre, amikor jött a mozigépész, a ház falára vetítette a filmeket. Ez a nosztalgia vitte tovább a tervezést: milyen jó lenne újra egy film klub! Együtt filmet nézni, sütni-főzni, inni-enni és a balatoni nyárban egy kis árnyékot találni. Ezeket a funkciókat rendezték sorba a hallgatók, adtak neki formát és anyagot, melyeket aztán tovább elemeztek a helyi közösséggel, hogy valóban olyan szabadtéri közösségi teret tervezzenek, mely pontosan azokra az igényekre reagál, amelyeket a most itt élők megfogalmaznak és ennek szerethető és érthető formát ad. 

A tervezés végével már csak az utolsó nagy lépés van hátra, a tervek közös megépítése. A közösségi építés hete július 10-től 15-ig tart, melyre az egyetemistákon és mentoraikon kívül várják a kisapáti lakosokat is, hogy ki-ki saját lehetősége szerint részese legyen a tér létrehozásának, majd 15-én este az ünnepélyes névadónak és átadásnak.