November közepén jön a 16. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban


A román filmművészet hét alkotását lehet megnézni a 2020 és 2021-s év terméséből a 16. Román Filmhét keretei között az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 15. és 19. között. A 16. Román Filmhét a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.

A filmhét díszvendége Andy Lupu, az Egy diktátor ifjúkora című film rendezője lesz, aki filmjében megpróbálja elmesélni Nicolae Ceaușescu abszolút hatalomhoz vezető útját. Mint a cím is jelzi, a történet a kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu ismeretlen ifjúkorát, hatalomra jutásának történetét meséli el. A film a London Directors Awardson a Legjobb európai rendező díját nyerte el. A rendezőt valós események, történelmi helyzetek, létező szereplők inspirálták, amik elemzett fikcióvá változtak, s ezek alapján egy történetet mesél el a karaktereken keresztül a kommunista mozgalom kezdetének időszakából, és ott fejeződik be, amikor Ceaușescu a párt és az állam első számú személyévé válik. 

„Mi történik azzal a fiatalemberrel, aki 20 éves korától kezdve hat évet börtönben tölt? Fontos évek ezek. Embert formál, értékrendet, meggyőződést, életmódot, cselekvésmódot formál. A kommunisták alapvetően a börtönben alakultak. Amikor a történelem játékán keresztül egy országot irányítottak, úgy tették, ahogy tudták, ahogy megértették. Úgy vezették, mint egy hatalmas börtönt. Így lett Románia büntetés-végrehajtási intézetté. Az embereket, akik vezették, börtönökben képezték ki. Innen jön a vezetők alvilági mentalitása, amely része lett annak, ahogyan Romániában politizáltak. Ez a fajta gondolkodás állandósult. – mesélte a rendező egy interjú alkalmával, s hozzátette – A filmet lehet nézni történelmi vagy politikai filmként, de emberi túlélési történtként is.” Ilyen az, ha az ember személyes történte összefonódik a történelemmel, a politikával.

Az Egy diktátor ifjúkora című filmet november 17-én, csütörtökön 19.30-kor nézhetik meg. A vetítés utáni beszélgetés vendége a film rendezője, Andy Lupu.

Ugyanezen a napon 17.30-kor vetítik Sebastian Mihăilescu dokumentumfilmjét, melynek címe: Számomra te vagy Ceaușescu. A fikció és a dokumentum határait feszegető filmben a fiatal Ceaușescu éltét bemutató filmhez keresnek 15-22 év közötti fiatalokat, s ez lehetőséget nyújt a rendező számára, hogy egyszerre beszélhessen a fiatal generációról és a kommunista diktátor örökségéről.

„A fiatal Ceaușescu olyan, mint egy filmfigura. Vidékről származott. Egy időre felfüggesztették a kommunista pártból, mert titkos találkozói voltak Elena Ceaușescuval. Ő volt a szerelmes fiú, a lázadó, aki betörte Calea Victoriei ablakait. Írhattam volna forgatókönyvet, de inkább az érdekelt, hogy a mai fiatalok hogyan fogják fel és értelmezik ezeket a dolgokat. Egy generáció, amelyről az internetes kliséken kívül nem sokat tudunk.” – nyilatkozta filmjéről.

Radu Jude filmje, a Nagybetűkkel a szabadságért a nyolcvanas évek elejének világát mutatja be, melynek során a 16 éves Mugur Călinescu Ceauşescu- és diktatúraellenes krétagraffitijeivel kerül a román titkosrendőrség látóterébe. A film egy bátor kamaszfiú bukásra ítélt lázadásának a Securitate aktái alapján rekonstruált históriája, kiegészítve a Román Állami Televízió archívumából származó korabeli felvételekkel, amelyekben a kommunista rezsim a saját énképét, a saját történetét megteremtette.

A berlini Arany Medve-díjas filmet 16-án, szerdán 20.00 órától vetítik.

A filmhét nyitóelőadásán Monica Stan és George Chiper-Lillemark Szeplőtlen című filmjét láthatják. Románia 2022-ben ezt a filmet jelölte Oscar-díjra.

A Monica Stan és George Chiper-Lillemark által rendezett alkotás – amely tavaly három díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon – az Ana Dumitrașcu által alakított 18 éves Daria történetét meséli el, aki heroinfüggősége miatt rehabilitációs központba kerül. A lány naiv és ártatlan, még őrzi a jó családból hozott tulajdonságokat, érettségizni szeretne, de a rehabilitációs központban olyan világgal szembesül, amely átalakítja.

A szemle utolsó három filmje az emberi kapcsolatokra koncentrál. Andra Tarara Egymással szemben című dokumentumfilmje egy kamerákkal megvívott apa-lánya konfliktus videoportréja. A Sakáltanyaegy vitorlás férfi és egy biciklis nő komikus-romantikus kapcsolati road movie-ja. A Mia bosszúja pedig egy erotikus bosszútörténet.

A bemutatott alkotások többsége csak most, egyszeri alkalommal kerül Magyarországon mozivászonra – valamennyi eredeti nyelven, magyar felirattal.

16. Román Filmhét részletes programja:

November 15., kedd 19:00

Szeplőtlen / Imaculat – Nyitó vetítés
filmdráma, 2021, 114 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Monica Stan és George Chiper-Lillemark
November 16., szerda 20:00

Nagybetűkkel a szabadságért / Tipografic majuscul
történelmi játékfilm, 2020, 128 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Radu Jude

November 17., csütörtök 17:30

Számomra te vagy Ceaușescu / Pentru mine tu ești Ceaușescu
dokumentumfilm, 2021, 101 perc
román, angol és német nyelven, magyar felirattal
Rendező: Sebastian Mihăilescu

19:30

Egy diktátor ifjúkora / Tinerețea unui dictator
történelmi játékfilm, 2021, 120 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Andy Lupu
A vetítés utáni beszélgetés vendége a film rendezője, Andy Lupu.

November 18., péntek 18:00

Egymással szemben / Noi împotriva noastră
dokumentumfilm, 2020, 74 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Andra Tarara

20:00

Sakáltanya / Grindul șacalilor
romantikus vígjáték, 2021, 102 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Nap Toader

November 19., szombat 18:00

Szeplőtlen / Imaculat
filmdráma, 2021, 114 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Monica Stan és George Chiper-Lillemark

20:30

Mia bosszúja / Mia își ratează răzbunarea
filmdráma, 2020, 82 perc
román nyelven, magyar felirattal
Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Jegyinformációk: 
Normál jegyár: 1800 Ft
Jegykedvezmények: Diák, pedagógus, nyugdíjas kedvezmény
A kedvezményre jogosult nézők a pénztárban 1400 Ft-os áron válthatnak jegyet.

A Román Filmhét 2022-ben is a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.