Nyár végi filmáradat


Az Olasz Kultúrintézetben ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a 17. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap is támogatásával. A négy helyszínen zajló fesztivál versenyprogramjában összesen 71 rövidfilm látható, 93 hazai alkotást pedig a magyar panoráma szekcióban vetítenek egészen szeptember 5-éig.

Már a megnyitó különleges programokkal, filmcsemegékkel várja az érdeklődőket. Fellép majd az Első Pesti Rackák Ferenczi György vezetésével és megtekinthetőek lesznek a 2020-as esztendő díjazott alkotásai is. A 4 fővárosi helyszín mellett pedig továbbra is megtekinthető a teljes versenyprogram Sopronban és Szegeden is. A megnyitó programjai ITT tekinthetők meg.

Szeptember 1-jén délután kezdődik a versenyprogram a Puskin mozi Amarcord termében, melyet esténként az Art+ Cinemában ismétlő vetítéseken lehet majd újranézni. Az Olasz Kultúrintézetben minden este lesznek kísérőprogramok (olasz, portugál és német rövidfilm válogatás) majd szombaton egy visegrádi tematikus nap kerül sorra az esti díjkiosztó előtt, de ismét lesz Festinet vetítés a Cervantes Intézetben is, melyben 8 ország delegáltjai lesznek majd láthatóak 2 spanyol matiné filmmel, a rendezők személyes bevezetésével.

Az áprilisi határidőre 63 országból érkezett közel ezer 30 percnél rövidebb alkotás a fesztiválra nevezhető fikciós, animációs és kísérleti kategóriákban. A BuSho történetében először fordult elő, hogy a hazai pályán versenyző magyar alkotók küldték be a legtöbb nevezést, szám szerint 93-at és a fesztivál hagyományaihoz híven valamennyi beérkezett magyar alkotást bemutatják majd a tetemesnek ígérkező magyar panoráma szekcióban.

Az előzsűri 71 rövidfilmet választott a szokás szerint 15 órás verseny programba, melyek között kategóriánkénti bontásban 4 kísérleti 16 animációs és 51 fikciós film található. – olvasható a film.hu oldalán.

A vetítésekről és a részletes programkínálatról a rendezvény honlapjáról tájékozódhatnak.

A fesztiválról

A fiatal filmesek összefogásában 2004 őszén létrejött fesztivál eredetileg a rövidfilmes kategóriában tátongó űrt volt hivatott betölteni, aztán az évek során derült ki, hogy tulajdonképpen itt sokkal többről van szó. Rekordsebességgel a 3. fesztivál meghozta az igazi nemzetközi áttörést, melyen már 45 ország képviseltette magát 2007-ben. A BuSho név egy szójáték eredménye (Budapest Short – budapesti rövid), mely azonban egy tradícionális dél-magyarországi népszokásra, a télűző Busójárásra utal. Az évek folyamán a program megvalósítói az egyik legfőbb feladatuknak tekintik a Közép-Kelet Európai audiovizuális szektor kulturális identitásának felzárkóztatását, fejlesztését, valamint bemutatását világszerte, mely megkönnyítheti a szakemberek piacra jutását. Fiatal alkotóknak szeretnénk lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, az önmegvalósításra, ezáltal egy közösen megszülető új európai érték létrehozására. A fikciós, animációs és kísérleti kategóriákban nevezett alkotások száma folyamatosan növekszik, 2011-ben 962 rövidfilmnevezés érkezett. A versenyprogram mellett panoráma vetítések, fesztiválok válogatásai, filmes iskolák bemutatói és különböző workshopok színesítik a programot.