PhotoLab – egy hely, ami a fotográfiáról szól


A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Vajda Múzeumában PhotoLab elnevezéssel új, fotográfiai kiállítótér nyílik. A nyitótárlat Bácsi Róbert László A szabadság gesztusai című kiállítása.

A PhotoLab, az új, deklaráltan csak a fotográfiát fókuszba helyező kiállítótér a Vajda Múzeum földszintjén azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia alkotóit. A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is nagyon markánsan jelen van Szentendre és vonzáskörzetében, számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik ehhez a térséghez, így az első évében Szentendréhez köthető művészek alkotásaival találkozhat a közönség.

A PhotoLab művészeti vezetője Kopin Katalin művészettörténész minden évben négy kiállítást tervez. Idén Bácsi Róbert László, Deim Balázs, Csontó Lajos, valamint Aknay Csaba és Kotchy Gábor páros kiállítása lesz látható. A következő évben a Szentendréhez köthető alkotók mellett nemzetközi szinten is jegyzett, magyar és külföldi fotográfusok egyéni tárlatait láthatják az érdeklődők.

Bácsi Róbert László született szentendreiként kapta meg elsőként a lehetőséget. Megismerhette Szentendre kulturális világát a múzeumoktól az underground zenész-képzőművészekig. Asztalos családból származva kárpitosként képzelte el életét, gondolva arra, hogy az asztalos apa és báty mellett teljes körű életet alakíthatnak ki. De a képek, a fotóriportok változásra késztették. Elvarázsolták, és magukkal ragadták. Utazásokkal keresi meg azokat a helyszíneket, ahol fotóriportokat készíthet. Útjait kamionosokkal indította, amikor egy képeslapnál dolgozva készített fotókat róluk, és hirtelen jött ötlettől vezérelve Portugáliáig kísérte őket, majd visszafelé Spanyolországban kiszállt, és szép lassan Franciaországon keresztül indult el, és fotózott kisközösségeket, sorozatokat. A képek nem álltak még össze jó sorozatokká, de az utazás magával ragadta, és a későbbi utazások során elkészültek azok a fotóriportok, amelyek meghozták számára az ismertséget és különböző díjakat is. André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas, Junior Príma díjas, legutóbb 2021-ben Capa-nagydíj ösztöndíjat kapott Elveszett területek című pályaművéért.

A szabadság gesztusai című kiállításon a szabadság megléte és hiánya is megfigyelhető. A Szabad élet az életüket a társadalmon kívül elképzelő család szabadságélményét mutatja meg, míg a Kövesd a Napot! már egy szörfös hippi közösség szabadságvízióját járja végig. A Hiányzó generációk egy a szabadságtól elzárt háborús terület mindennapjait igyekszik bemutatni a Hegyi-Karabah vidékén, míg a Radnóti Színház művészeiről készült tavalyi portrésorozat Levegőt! címmel hívja az érdeklődőket.

A PhotoLab éves programsorozatának megvalósítását 1,5 millió forinttal, a Kövesd a napot! című képsorozat megvásárlását egymillió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A kiállítás kurátora Kopin Katalin programokat is szervezett a kiállítás köré, melyek segíthetnek elmélyedni Bácsi Róbert László fotóiban és a szabadság gesztusaiban.

Március 4. péntek, 17:00

Párbeszédben | Tárlatvezetés Kopin Katalinnal, a kiállítás kurátorával és Bácsi Róbert László fotóművésszel

Március 9. szerda, 18:00

Filmvízió | A nomádok földje 12+ (Nomadland) | Filmvetítés és pódiumbeszélgetés Bácsi Róbert Lászlóval

A beszélgetést vezeti: Kopin Katalin

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Március 19. szombat, 16:00

Masterclass | Keleti Éva fotóművész tárlatvezetése

Március 27. vasárnap, 17:00

Finisszázs | Dialógus önportréval ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó záró tárlatvezetése

A Filmvízió kivételével a programok helyszíne: PhotoLab – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

A PhotoLab programjai a Filmvízió kivételével, ingyenesen látogathatók.