Pilinszky 100 – Irodalmi kerekasztal a költészet napján: Örökség Műhely


2022. április 11. – Kápolnásnyék, Halász Gedeon Eseményközpont

Kerekasztal-beszélgetés, Pilinszky 100 alkotói pályázat eredményhirdetés és kiállítás, irodalomtörténeti előadás, irodalmi és írói műhelybeszélgetés, koncert-színházi előadás A magyar költészet napján a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola (KMNA) szervezésében

Pilinszky János: Amiként kezdtem

Amiként kezdtem, végig az maradtam.

Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom.

Mint a fegyenc, ki visszatérve

falujába, továbbra is csak hallgat,

szótlanul ül pohár bora előtt.

Egész napos rendezvényre kerül sor április 11-én a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban Pilinszky János emlékére születésének 100. évfordulójának kapcsán A magyar költészet napján.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola 2021-ben Pilinszky János születésének századik évfordulóján alkotói pályázatot írt ki Pilinszky 100 címmel középiskolásoknak. Pályázni négy kategóriában lehetett: fotó, fotósorozat készítésével Pilinszky mű vagy műrészlethez kapcsolódva, plakát készítésével, mely lehetett grafikai, képregény formátumú, illetve montázs, Pilinszky alkotás által ihletett akár telefonnal készített videoklippel vagy kisfilmmel, illetve Pilinszky grafikai portréjának elkészítésével.

A program első eseménye a pályázat eredményhirdetése, és a legjobb alkotásokat bemutató kiállítás megnyitója 10 órakor. A tárlatot Rodics Eszter a KMNA elnöke nyitja meg.

11 órától Hernádi Mária irodalomtörténész előadását lehet meghallgatni Pilinszky János verses meséiről, 12 órától pedig Beck Zoltán zenész, énekes-gitáros, író, egyetemi tanár és Grecsó Krisztián író, költő beszélgetését, felolvasását, és dalaikat lehet meghallgatni a Hoztunk valamit magunkból című irodalmi műsor keretében.

Az Apokrif című vers adja az apropóját, hogy a két népszerű író elmondhassa, kifejthesse Pilinszky János verseinek élményét és hatását gondolkodásukra és alkotásaikra.

14 órától kerekasztal beszélgetés követhetünk figyelemmel Hernádi Mária irodalomtörténész, Bobory Zoltán költő, prózaíró, a Vörösmarty Társaság elnöke, Csender Levente József Attila-díjas író, pedagógus, Hafner Zoltán irodalomtörténész részvételével. A Pilinszky 100 programsorozathoz kapcsolódó beszélgetésben érintik a költő megszólalásmódjának sajátosságait és líratörténeti helyzetét a kortárs hazai és határon túli irodalomban, valamint Pilinszky János költészetének egykorú megítélését is értékelik.

15.30-tól 17 óráig koncert-színházi előadást láthat a közönség Vecsei H. Miklós és csapata előadásában Csoóri Sándor párbeszéd a sötétben címmel a költő munkássága előtt tisztelegve. Az előadás közreműködői: Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra (Quimby, Subtones), Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz), Novai Gábor (Mörk) és Frimmel Jakab (Abel label), rendezői konzulens: ifj. Vidnyánszky Attila, látvány: Kiégő Izzók.

Csoóri Sándor: A tegnapiak

A tegnapiak még tudták: mit súg a fű,

mit súg az Isten,

mit a Halálfa ága vörös Holdnál –

de most a Holdra utazók szája csak darálja:

élünk, megvagyunk, ragyog a végleges por

és mennyei üresség a fehér kráterekben!

A nyilvános rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékukat 2022. április 10. 12 óráig jelezzék ezen a linken.

Az Örökség Műhely rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.