Plakátkiállítás Fonyódon


2023. március 18-án Halló, itt Balaton!” címmel nyílik kiállítás Bata Lőrinc fonyódi könyvterjesztő  hagyatékából. A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Bata Lőrinc 1954-től a fonyódi járási könyvtárban, majd 1956-tól a fonyódi könyvesboltban dolgozott. A könyvterjesztő munkájáról Ember Judit 1974-ben készült „Az olcsóját és a jóját” című dokumentumfilmje. Szenvedélye volt a sakk, feladványokat is készített, ezek 1939-től kezdődően újságokban is megjelentek. 84 éves korában hunyt el.

Az 1950-es évek közepétől Bata Lőrinc rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is. Összefoglaló néven ezeket kisnyomtatványoknak hívjuk. A saját házának a padlásán tárolta évtizedeken keresztül őket, majd a halála után egy részük a fonyódi könyvtár tulajdonába került unokahúga, Bata Márta jóvoltából.

Több, a plakátokon szereplő program, például a „Halló, itt Balaton!” elnevezésű zenés műsor a Fonyódi Szabadtéri Színpadon került megrendezésre az Országos Rendező Iroda szervezésében, pl. Korda György, Koós János, Zalatnay Sarolta, Hofi Géza fellépésével.

Az összegyűjtött plakátok, szórólapok hátoldalára feljegyezte a monogramját, majd közölte a dátumot, amikor a plakátot begyűjtötte. Időnként itt arra is tett megjegyzést, hogy milyen körülmények között szerezte be a plakátot, például törmelékek közül, kerítésről – kirakatból szedte le, vagy például azt, hogy a műsor elmaradt, ill. azt, hogy a bál jól sikerült, hajnalban mentek róla haza.

Több plakátot kézzel készítettek, ezek teljes mértékben unikális példányok.

A plakátokat többféleképpen is lehet csoportosítani:

  • A technikája szerint nyomtatott vagy kézzel készített.
  • A mérete szerint A/4-nél kisebb, vagy nagyobb.
  • A témája szerint például zenés-táncos rendezvény, irodalmi est, művészeti-kulturális-közösségi esemény, színházi program, szolgáltatás, sport, bál, mozi, lottósorsolás, cirkusz, stb.
  • A hely szerint fonyódi, vagy egyéb, leginkább másik balatoni település plakátja.

A kiállítás megnyitásának időpontja: 2023. március 18. szombat 15.00 óra. Helyszín: Fonyódi Művelődési Központ (Fonyód, Ady Endre u. 17.) A program házigazdája Varga István könyvtáros, helytörténész. A kiállítás 2023. május 31-ig látogatható a művelődési központ nyitva tartási idejében.

A kiállítás megrendezését és a katalógus megjelenését a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A plakátokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásból vásárolt speciális fiókos szekrényekben tárolják.

Forrás: ÖS