Programcsokor advent harmadik hetében


Advent harmadik hetében is folytatódnak a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott kulturális programok.

Az Öt Templom Advent 2022 programsorozat keretein belül csütörtökön hallgathatják meg a Danubia Zenekar művészei Fajd-Kerner Mária fuvolaművész, Marczi Mariann zongoraművész, Mocskonyi-Ligeti Orsolya énekművész és Vámos Katalin csellóművész zene és irodalom kapcsolatával, szépségeivel segítenek átélni és ünneppé változtatni az adventi várakozást. 

Danubia Zenekar – Adventi Koncert

December 9., csütörtök 19.00

Kossuth utcai katolikus templom

Győr, Kossuth Lajos u. 42.

Dalversek adventben

Másnap, pénteken, népszerű színészek válogatásában friss fordításokból több száz magyar adventi, karácsonyi, ünnepi és magasztos vers megszólaltatása hallható templomi közegben és adventi hangulatban, a református templomban Csákányi Eszter, Oroszlán Szonja, Csuja Imre és Wunderlich József tolmácsolásában, Seres Tamás rendezésében.

Dalversek adventben

December 10., péntek 19.00

Kossuth utcai református templom Győr, Kossuth Lajos u. 42.

Öt Templom Túra

Az Öt Templom 2022 Advent a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet egyenként is különleges temploma, amelyek együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen békében, egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit.
Ez a vezetett séta róluk szól, egy utca öt templomáról.

A túrát vezeti: Székely Zoltán művészettörténész

A Szent József katolikus templom Zichy István fogadalma alapján épült, mondván, ha meggyógyul betegségéből, hálából templomot épít, így 1695-ben a Megváltó tiszteletére kápolnát emelt Győr-Újvárosban. 1836-tól kezdődött a ma is álló templom építése, 1841-ben fejeződött be. Az építész Fruhmann Antal volt, aki festőként freskókkal is díszítette a falakat építészi munkássága mellett. A rác templomot az ortodox vallású balkáni szerb etnikum építette, akik a Bálint Mihály utcában éltek a XVII. század elejétől. A templomot a görög katolikus egyház működteti. A barokk stílusú templomot az 1710-es évtizedben építették, és az 1990-es években újították fel. Az evangélikus öregtemplom II. József türelmi rendelete után épült meg copf stílusban 1784-85-ben, de nem lehetett tornya és harangja, illetve nem nézhetett bejárata az utca frontjára. A zsinagóga 1868-69-ben épült fel Benkó Károly tervei szerint. Az orientalizáló az iszlám építészet elemeivel dúsított központi kupolás épület neológ zsinagógának épült. A református templomnak van tornya és harangja – mint a katolikus és a rác templomnak is –, a XX. század elején épült 1905 és 1906 között Csáki Károly tervei alapján. A brassói református templom nyomán épült fel a templom. E néhány információ is mutatja, hogy izgalmas és a léleknek is új utakat mutató délutáni sétán vehetnek részt azok, akik szívesen megismerkednek közelebbről is az öt templom történetével.

Öt Templom Túra

December 11. 15.00

Győr-Újváros

Jézus Újságot olvas – Bereményi Géza és Másik János

Egy kitartó kérés, egy óhaj, ami végre beteljesül. Egy igazán különleges este csak a jelenlévőknek, aminek a címe: JÉZUS ÚJSÁGOT OLVAS. Novellák, versek, dalok. Bereményi Géza mesél, felolvas. Másik János énekel, satöbbi…

Jézus Újságot olvas – Bereményi Géza és Másik János

December 11. 15.00

Zsinagóga Győr, Kossuth Lajos u. 5.

Az adventi időszak bővelkedik népi hagyományokban, népszokásokban, melyeknek életben tartása a helyiközösségek tevékenységének köszönhető. A harmadik adventi hétvégén december 10–11. tartják meg a 7. Büki Regőstalálkozót. A találkozó elsődleges célkitűzése, hogy a regölés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve segítse a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek között.  

Szintén a harmadik adventi hétvégén tartják a XIX. Gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozót, melynek során a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a Legénycéh feleleveníti a téli ünnepkör dramatikus adventi szokásait végig járva a település lakóházait.

December 11-én 17 órai kezdettel lesz a XIX. Gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozó megnyitója, majd Gálaműsor Gencsapátiban a templom előtti Miszori
Zoltán téren, rossz idő esetén templomban, ahol valamennyi csoport bemutatkozik:

Kapuvár Néptáncegyüttes, Gencsapáti Legénycéh, Zanati Betlehemesek, Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes-Vitnyéd, Vasi Népdalstúdió Boróka és Csicsergő együttesek Gencsapáti, Platán Néptánccsoport Mihályi, Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Nagyida, Bódvavendégi, Tornaújfalusi Hagyományőrző csoportok (Felvidék- Szlovákia), Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének csoportja, Burgenlandi Magyarok Kulturális egyesületének csoportja (Őrvidék- Ausztria), Györgyfalvi Hagyományőrző Együttes (Erdély-Románia), Vajdasági hagyományőrző betlehemesek, Holládi Bábtáncoltató Betlehemesek.

Az adventi kulturális programok a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.