Romani Design – Újragondolt hagyomány – A rózsafűzér királynője


Mária-kultusz a hazai és nemzetközi roma és nem roma közösségek között

A 2010-ben útjára indult Romani Design a világ első roma divatstúdiója. Az alapító tervezők, Varga Erika és Varga Helena mindennapjait az alkotói, divattervezői tevekénységen túl az a kulturális misszió tölti ki, melynek része az oktatás is. Számos tanodai foglalkozás és kreatív műhelymunka házigazdájaként saját mentorálási módszertannal segítik a tehetséggondozó programon részt vevő roma gyerekek és fiatalok kulturális identitásának, önbizalmának erősödését és pályaválasztását szakmai workshopokon, gyakornoki programokon, és a márka saját ösztöndíjprogramjának segítségével.

Varga Helena és Erika

Február végétől kezdődően koncerteket és kézműves workshopokat tartanak a roma Mária-kultusz gondolatvilága köré építve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Legutóbbi önálló kiállításuk az Iparművészeti Múzeumban került megrendezésre 2021-ben: a Körforgásban kiállítássorozat keretében a Romani Design tervezőit kérték fel, hogy reflektáljanak a múzeum gyűjteményének egy-egy alkotására. A művészek hat Szűz Máriát és női szentképeket ábrázoló tárgyat választva alkották meg saját, hat öltözékből és kiegészítőből álló kollekciójukat a kiállításra.

Ez a partnerség inspirálta őket arra, hogy továbbgondolják a roma közösségek Mária-kultuszhoz kapcsolódó világát, és juttatta el őket az „Újragondolt hagyomány – A rózsafűzér királynője: Mária-kultusz a hazai és nemzetközi roma és nem roma közösségek között” című összművészeti koncepciójuk megvalósításához. A rendezvénysorozat első állomásai februárban Babtér – budaörsi kulturális színtér, Erzsébetligeti Színház, és a Berki Judit nehévez fűződő lucfalvai roma közösség.  A programsorozat egészen május végéig tart, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Varga Helena Band

A Varga Helena Band koncertjei és az interaktív workshopok körbejárják a Mária-kultusz témáját. A koncerteken hagyományos, tradicionális dalok, saját szerzemények és gospelek, roma nyelven írt fohászok és imádságok hangzanak el megzenésítve, melyekhez a kapcsolódó alkotói-dalszerzői és próbafolyamatok szintén a program támogatásával valósultak meg. Ehhez a témához kapcsolódnak a kézműves-divat workshopok is, ahol a viseleti kultúra, a roma hagyományok iparművészeti ábrázolásával és a Mária-kultusz jelentőségével ismerkednek a részvevők.

A romák Mária-kultuszát sokan a hindu hitvilág Káli istenasszonyától eredeztetik, de – Varga Erika elmondása szerint –, oka inkább abban keresendő, hogy a romák Európába érkezésük kezdetén is kirekesztettek voltak, átvették ezt a keresztény kultuszt a paraszti társadalomtól, és számkivetettségük, hazátlanságuk okán mély gyökeret eresztett közöttük. A romák számára Szűz Mária nem pusztán a keresztény megváltó édesanyja, hanem tágabb értelemben az anyaságnak, a gyermeket óvó gondoskodásnak és a családnak is a szimbóluma. A roma közösségekben az édesanyáknak, nagymamáknak nagyon fontos szerepük van a család összetartásában.

A romák egyik legfontosabb ünnepe Szűz Mária születése napjához, szeptember 8-hoz kötődik, ezen a napon rendezik Csatkán a Mária búcsút. A csatkai cigánybúcsút körülbelül 8-10 ezer fő látogatja minden évben. Csatka Közép-Európa legnagyobb roma zarándokhelye, ahol a roma közösségek minden évben egyszer összegyűlnek. Magyarországról, környező országokból, de még a távoli országokból is ellátogatnak a romák a búcsúba. Hosszú esztendők alatt kialakult hagyomány, hogy a roma családok varratott ruhát visznek ajándékba Szűz Máriának: már több mint kétszáz varratott ruhája van a csatkai Szűzanyának, köztük egy Romani Design darab, a 2021-es Körforgásban: Romani Design kiállítás jóvoltából, mely a Romani Ünnep printből készült. Ezeket a ruhákat a búcsú időszakában óránként cserélik.

Mária a rózsafűzér királynője. A rózsa nagyon fontos motívum a roma kultúrában, maga a rózsa szimbolizálja Szűz Máriát. Ez a motívum megjelenik az tárgykultúrában is, a ruhák, ékszerek mintáiban. A Romani Design „Újragondolt hagyomány – A rózsafűzér királynője: Mária-kultusz a hazai és nemzetközi roma és nem roma közösségek között” című projektjében Szűz Mária kultuszát járják körbe koncertekkel, valamint közösség- és identitásépítő kézműves foglalkozásokkal. 

A Romani Design tervezői kézműves, iparművészeti technikák segítségével egyedi ruhákat, táskákat és ékszereket készítenek az upcycling elvei szerint, a saját maguk által tervezett minták felhasználásával. A tradíciók, hagyományok megtartása családi indíttatású, nagyanyjuk és édesanyjuk öltözködéséből kiindulva a tradíció és a modern összekapcsolásával alakítják ki saját koncepciójukat. Kezdetben leginkább gyűjtött anyagokat, kendőket, régi szoknyákat felhasználva, napjainkban már saját tervezésű terülőminták segítségével, kortárs formában.

A Romani Design egy közösségi vállalkozás, a vállalt társadalmi feladat a romák sikeres társadalmi integrációjának segítése.  A célom az volt – mondja Varga Erika -, és ma is az, hogy segítsem annak a közgondolkodásnak, világnak a létrejöttét, amelyben én és ez a közösség, kultúra, melynek magam is tagja vagyok, megbecsült értéket jelentünk.

Varga Erika úgy véli, a divat nyelvén keresztül hatékonyabban tudják érzékenyíteni a társadalmi elitet a hátrányos társadalmi és gazdasági megkülönböztetéssel küzdő népcsoport irányába.

Jelenleg Berhidán is zajlik egy közösségfejlesztő edukációs programunk – mondja Varga Erika –, tavaly év eleje óta dolgozunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program keretében. A közösségépítés egyik fontos eleme, hogy a roma közösség maga is részévé váljon az adott település kulturális vérkeringésének. A program során a roma közösségeket mobilizáló, saját összművészeti módszertanunk segítségével szoros kapcsolatot építettünk ki a helyi roma lakossággal.  

Társadalmi elkötelezettségéért és a roma kultúrát népszerűsítő tevékenységéért Varga Erika 2012-ben elnyerte a Glamour “Az év hősnője” díjat, MAF Társadalmi Befektetések Díjjal, 2018-ban Európai Polgári Díjjal, 2019-ben pedig Nemzetiségekért Díjjal ismerték el munkásságát.

Nemcsak magyarországi, de nemzetközi megjelenéseik is jelentősek. Tartottak már bemutatót Mumbaiban, a Tádzs Mahal palota arany oszlopai között, Kuala Lumpurban, Brüsszelben, Prágában, Dohában, Delhiben, Berlinben és Bécsben. Lisszabonban ottani művészek, celebritások, és vezető politikusnők voltak a modelljeik. Rendszeres résztvevői a Budapest Central European Fashion Weeknek, országimázs-programoknak, különböző kiállításoknak és kulturális eseményeknek.

Az „Újragondolt hagyomány – A rózsafűzér királynője: Mária-kultusz a hazai és nemzetközi roma és nem roma közösségek között” című projektjük első állomása február 19-én, a budaörsi Babtérben volt, a következő programok február 25-én a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színházban és február 27-én, a lucfalvi roma közösségben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerülnek megrendezésre.

Fotók: Romani Design