Röpülj sólymom! – Solymászverseny Békéscsabán


A Magyar Solymász Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezi meg az Égi Tusa és Szellemi Kulturális Örökség Solymász Versenyt Békéscsabán a Nimród Vadászterülten 2022. október 14. és 16. között. A versenyen bárki részt vehet, aki szeptember közepéig jelentkezett a rendezőknél és solymászatra engedélyezett madárral, érvényes tartási engedéllyel és vadászjeggyel is rendelkezik.

A Magyar Solymász Egyesület (MSE) 1939 óta működik jelenleg közel 100 taggal. Az
Egyesület tagja az International Association of Falconry (IAF) Nemzetközi Solymász Szövetségnek, mely kezdeményezte, hogy a solymászat kerüljön fel az UNESCO Világörökség listájára.

A solymászatban az a nagyszrű, hogy kortól, vallástól, kultúrától, anyagi helyzettől függetlenül évezredek óta alapvetően ugyanazokkal a módszerekkel idomítják a madarakat, és ugyanabban a közösségi élményben részesülnek a résztvevők. A Magyar Solymász Egyesület kezdeményezte, hogy a magyar solymászat a Szellemi Kulturális Örökség (SZKÖ) részévé váljon, ami 2010-ben megvalósult.
Ez automatikusan eredményezte azt a megtisztelő címet, hogy a magyar solymászat egyben a hungaricumok közé is felkerült.

A Magyar Solymász Egyesület célja, hogy az Égi Tusa és Szellemi Kulturális Örökség Solymász Versenyt a Kárpát-medencei solymászok egyik legfontosabb találkozójává tegye, egyben lehetőséget biztosítva a szomszédos országokban élő magyar ajkú solymászok számára a találkozásra és a tapasztalatcserére. Természetesen lehetőséget biztosítanak más országokból érkező solymászok számára is a részvételre, így a V4 országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – mellett Olaszország, Románia, Bulgária solymászai is a meghívottak között vannak.

A versenynek kidolgozott szabályrendszere van, amit a rendezvény moderátora folyamatosan ismertet a közönség felé. A versenyzők kb. 20 perces időkülönbséggel egymást követően röpítik a solymászmadaraikat, egy háromfős bírói testület értékel, és a moderátor folyamatosan közvetít a közönség felé. A verseny végén a bírói testület értékeli a solymászok tevékenységét. A rendezvény zárásaként ünnepélyes eredményhirdetés következik, amely során megtörténik a díjak kiosztása.

És mire kell figyelnie egy solymászverseny résztvevőjének? Saját maga és madarának felszerelésére, aminek tartalmaznia kell a vadász részéről például solymásztarisznyát vagy solymászmellényt, valamint hívóhúst és tollbábut, a madárnak pedig bőr béklyót, forgókarikát, rövidpórázt, névtáblát, sólyomsapkát és csörgőt is. Egy vándorsólyom 50-60 dkg súlyú, de vadászat közben sebessége meghaladhatja a 300 km/h-t is. Sólyom és gazdája összetartozik, bár vannak olyan kivételes képességű madarak, melyek több vadásszal is együtt tudnak működni, nemcsak a gazdájukkal.

Egy sólyomvadászvizsga esetén a sólyomfélék röpítése során a leszerszámozott, adóval felszerelt sólymot a lesapkázást követően el kell engedni a solymász ökléről. A madár szabadon röpül a solymász körül. Idomítottságától függően magas körözést, vagy sapka alól történő vadászati mód esetén tollbábura történő folyamatos vágást mutat be. A vadász a madarat többször kézre vagy tollbábura behívja. Esetleg szabadon követést mutat be. A madár a gyakorlat végén rövid időn belül ökölre vagy tollbábura behívható.

Az Égi Tusa és Szellemi Kulturális Örökség Solymász Verseny során 16-án pénteken Égi Tusa „sólyomerőpróbát” tartanak, ahol felmérik a madarak tulajdonságait, rátermettségét, képzettségét, ügyességét, valamint értékelik a vadász- és egyéb feladatok elvégzésének minőségét.

A rendezvény egyik fő célja nem titkoltan a solymászat élő szellemi örökségének minél szélesebb körben való megismertetése. Az eredeti formájában megőrzött autentikus solymászati tevékenységet kizárólag a Magyar Solymász Egyesület által szervezett solymászatokon lehet megtekinteni. Az Égi Tusa és Szellemi Kulturális Örökség Solymász Verseny egy olyan rendezvény, amely a solymászatot a lehető legtisztább formájában mutatja be, de alkalmas arra, hogy azon nézőként akár több száz személy is részt vehessen.

Égi Tusa és Szellemi Kulturális Örökség Solymász Verseny
2022. október 14-16.
Békéscsaba Nimród Vadászterület
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott találkozón való részvétel minden érdeklődő számára ingyenes.