Sikeres konferencia az NKA társszervezésében


2021. június 25-én megrendezésre került a Magyar Turisztikai Program Alapítvány főszervezésében, és a MARESZ és a Nemzeti Kulturális Alap társszervezésében Rendezvény ReStart21 címmel, a kulturális és rendezvény szektor újraindításáról, a pandémiát követő, területet érintő megoldások módszertanáról, jogi hátteréről, a kihívásokról és az újrakezdés lehetőségeiről szóló konferencia.

Bús Balázs, az NKA alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogytalán az újrakezdés nem is a legpontosabb kifejezés, hisz arra utal, hogy mindent onnan kell folytatni, ahol abbahagytuk. Hérakleitosz szerint azonban ez lehetetlen. Közös kulturális, szociális és egyéni veszteségeink a maguk tragikumában is tanítanak bennünket. A kérdés most tehát az, hogy az eddigi kényszerű alkalmazkodás által új tudásra is képesek vagyunk e szert tenni, képesek leszünk e újjászervezni nemzeti közösségünket? A helyzet leírására érzésem szerint alkalmasabb kifejezés a megújulás, mert magában rejt a korábbiakhoz mért minőségi többletet. Ebben természetesen a kulturális tartalmak és megjelenési környezetének minőségére gondolok elsősorban, de benne van az a fenntarthatósági szemlélet is, mely – reményeim szerint – egy okosabb világhoz, barátságosabb szociális környezethez és bár szűkebb hatósugarú-, mégis élhetőbb hétköznapokhoz és közösségekhez vezethet el. Ezekre a megújulást célzó igényekre kell a turizmusnak és a kulturális ágazatnak is új desztinációkat, szolgáltatásokat és produkciókat felkutatniuk és felsorakoztatniuk. Nézőpontot kell változtatni.”

A délelőtt előadók között Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is, saját területüket érintő előadásokban tájékoztatta a közel négyszáz résztvevőt. 

A Nemzeti Kulturális Alap számos kollégiumának tagja képviseltette magát a rendezvényen, s nem csupán nézőként, hiszen a szekciótermekben délutántól zajló kerekasztal beszélgetéseken meghatározó szerepet töltöttek be véleményükkel és tudásukkal.