Sorra újulnak meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárai


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár idén három új könyvtárat nyitott és 2001 óta tizenöt új bibliotékával bővült a fővárosi hálózat, amely immár a Központi Könyvtáron túl negyvennyolc tagintézményből áll. A fejlesztéseket mások mellett az NKA támogatja.

Fodor Péter főigazgató a Népszavának adott interjúban elmondta, hogy az első fejlesztés Békásmegyeren történt, ahol nem csak a korábbi épület újult meg, hanem az alapterületet is sikerült megnövelni egy közösségi tér kialakításával. Szintén jelentős lépés a Körúti Könyvtár megnyitása a Teréz körúton, amely három szinten, hétszáz négyzetméteren várja az olvasókat. Fokozatosan térnek vissza az Andrássy úti és a Kertész utcai könyvtárakból a régi olvasók, és sok fiatal tanulótérként is használja a bibliotékát, amely szolgáltatási lépésváltást is jelent. Harmadikként nyitott meg a Központi Könyvtár nyolcadik emeletén a Zenei Gyűjtemény, ahol több mint 30 ezer könyv, 55 ezernél is több kotta, közel 30 ezer hangfelvétel és másfélezer DVD kapott helyet, melyek száma azért is meghatározó, mivel zeneakadémiai tanulók, oktatók, zeneszerzők is gyakran látogatnak oda – ismertette a főigazgató. Elmondta, a gyűjtemény korábbi helyén megnyílt az Ötpacsirta Szalon is, ahol koncerteket, előadóesteket, író-olvasó találkozókat tartanak.

A Körúti Könyvtár létrehozását 390 millió forintból a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával, a Zenei Gyűjtemény és a Békásmegyeri Könyvtár fejlesztését a könyvtár saját forrásaiból valósította meg a főváros és az NKA támogatásával, 44, illetve 35 millió forint ráfordítással, tájékoztatott Fodor Péter.

A könyvtárak szolgáltatási köre régóta túlmutat a könyvkölcsönzésen, s mint azt a főigazgató elmondta, az egyes kerületekben, tömegközlekedési csomópontokon elhelyezkedő bibliotékák feladata, hogy kultúraközvetítő szerepet töltsenek be a helyi közösségekben, ezért lehetőséget biztosítanak különböző kezdeményezéseknek, beszélgetéseknek, kluboknak, kiállításoknak.

A sokszínűség jegyében zajlik október 4.-10. között az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében megrendezett Országos Könyvtári Napok is, amelyhez most is csatlakozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Az országos program szintén az NKA támogatásával valósul meg.

Ez az időszak azért is lényeges a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár életében, mert ezekben a hetekben készítik elő a 2027-ig szóló stratégiai tervet, amelyet hosszas konzultációk előztek meg. Fodor Péter elmondta, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ennek kialakításában részt vegyenek a dolgozók, akár ötleteikkel, akár kritikai észrevételeikkel, amelyek a tartalmi szolgáltatások és a hálózat fejlesztését szolgálják.

Nem csak az a cél, hogy lépést tartsunk, hanem hogy kezdeményezzünk – emelte ki a főigazgató, hozzátéve, ez lehet a kulcsa annak, hogy az intézmény továbbra is meghatározó szerepet vállalhasson Budapest kulturális életében.

A könyvtár programjairól a www.fszek.hu weboldalon tájékozódhatnak.

A teljes interjú itt olvasható.