Színházi nevelés támogatása a Trafónál


A Trafó színházi nevelést támogató Gondolat Generátora 2024. évi megvalósítására 1,5 millió forintot ítélt oda a Nemzeti Kulturális Alap Színházművészet Kollégiuma tavaly. A programról Barda Beátát, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

„A Gondolat Generátor minden, ami segít a Trafó programjait továbbgondolni, értelmezni, megvitatni, hozzájuk kapcsolódva újat alkotni. Alapja a részvételiség, hiszen a Trafó fogalmától ugyanúgy elválaszthatatlan közönsége, mint a benne megmutatkozó alkotók.” – olvasható a Trafó oldalán a programról annak honlapján.

Miért fontos a Trafó számára a színházi nevelés támogatása?

Szeretnénk, ha egyre több értő, nyitott, elfogadó és a kultúra iránt érdeklődő tagja lenne a társadalom kisebb-nagyobb köreinek, kisebb nagyobb közösségeinek.

Mióta működik a Gondolatgenerátor és mit takar a kezdeményezés?

A Trafó színházi nevelési programja már 20 éves, ebből fokozatosan nőtte ki magát a GG, amely már képzőművészettel, tánccal, zenével és közösségi színházzal, valamint speciálisan a Trafó közegével, a 9. kerülettel is foglalkozik.

Miben segíti a program működését az NKA támogatása?

Az NKA támogatása teszi lehetővé a program gazdagítását újabb elemekkel.

Kiket várnak a programra?

Az egyes programoknak különböző a fókusza: van, amikor a középiskolások kapnak lehetőséget, van, amikor korosztályi megkötöttség nélkül foglalkozunk a kerület iránt érdeklődőkkel, van, amikor hátrányos helyzetű középiskolásoknak szervezünk programot. Sokféle program, sokféle érdeklődőnek.

A Gondolatgenerátorról részletesen ITT olvasható.