Támogatott kortárszenei koncertek a FIMU fesztiválon


Samodai-Szives Duó kortárszenei koncert-koncepciója francia nemzetközi seregszemlén

A hazai kortárszenei vonalakat képviseli egyedüli magyar fellépőként a 2023-as FIMU többnapos zenei fesztiválon a Samodai-Szives Duó. Performatív crossover stílusukkal a Bartók-feldolgozástól az Artisjus-díjas fiatal zeneszerzőtehetség, Molnár Viktor és Dubrovay László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző legújabb darabjáig viszik színpadra a hazai szerzők műveit Franciaországban több mint 1200 zenész között.

A FIMU fesztivál a franciaországi Belfort városának legnagyobb rendezvénye, mely minden évben pünkösd hétvégén kerül megrendezésre.

2023-ban május 25. és 28. között izgalmas nemzetközi zenei színtérré alakul át a város mintegy harminc különböző országból származó több ezer zenész, diák és önkéntes képviseletével. Sokszínű, kedélyes, közönségbarát: ez a hármas jellemzi kezdetektől az egyedülálló fesztivál hangulatát. Klasszikus, jazz, világzene, és kortárszene: a közönség több száz ingyenes koncerten fedezi fel a különböző zeneművészeti formákat. E koncertek között pedig a Samodai-Szives Duó a kortárs és újzenei stílust két koncerten viszi közönség elé, ahol magyar szerzők műveit mutatják be performatív és versenygyőztes stílusukkal.

FIMU fesztivál nyílt téri és koncerttermi eseményekkel is várja a közönséget (Fotó: FIMU)

A Samodai-Szives Duó 2017 óta foglalkozik kizárólag trombita-ütőhangszerekre épülő zeneművekkel. Folyamatosan együtt dolgoznak hazai és nemzetközi szerzőkkel, akik számukra írnak és ajánlanak darabokat. Kooperációikban olyan szerzőkkel írnak számukra darabot, mint Dubrovay László, Howard J. Buss, Molnár Viktor vagy Dragony Tímea. Az ő műveiket aztán egybefüggő előadásként tűzik műsorra, mellyel Európa és Magyarország számos koncerttermébe eljutottak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

„A magyar újzenei gondolatokat évek óta nemzetközi fórumokon adjuk elő, ahol más előadókat inspirálunk, s mi is új művekkel, szerzőkkel találkozunk. Így teremtjük meg a magunk módján a kultúrák közti kommunikációt” – mesélte Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres művész. Főleg az újzenei, experimentális zenei központokat célozzák meg, így olyan jelentős helyszínekre is meghívták őket, mint Potsdam, Berlin, Hamburg, Ljubljana, vagy a floridai Lynn University és Marosvásárhely. „Szeretik a szerzők és a közönség is ezt a felállást, hiszen rugalmas és végtelen potenciál van benne” – tette hozzá.

„A FIMU-ra olyan repertoárt raktunk össze, ahol az európai és kiemelve a magyar kortárszene együtt jelenik meg egy szórakoztató műsorban. Például egy színpadon játsszuk Dubrovay László és Markus Stockhausen műveit. Bár az ifjabb Stockhausen darabjai jazzesek, mégis ugyanazt a szemléletet képviselik, mint Dubrovay művész úr újító zenéje, hiszen mindketten Karlheinz Stockhausen műhelyében dolgozhattak. Ez az ötlet pedig a fesztivál művészeti kurátorainak is elnyerte a tetszését a többezer jelentkező közül végül mi is bekerülhettünk” – mesélte Samodai Bence János trombitaművész, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza.

Samodai-Szives Duó performatikus koncertjei (Fotó: Lackás Photo)

A Samodai-Szives Duó a NKA és az EMMI által támogatott koncerteken és lemezfelvételeken már ötödik éve mutatja be a legújabb trombita-ütőhangszeres műveket Európa-szerte. Olyan kortárszenei fórumokon mutatkoztak be, mint az Intersonanzen Musik, Unerhörte Musik vagy az Immaterielle Kunst az Elbphilharmonie-ban. Szives Márton szerint ilyen találkozások és koncertek nélkül lehetetlen lenne a fejlődés a művészeti csoportok számára.

„Inspirálunk és inspirálódunk, folyamatosan új szemszögből figyeljük meg a koncepciónkat. Ez minden művész kötelessége. És ebben köszönjük szépen szerzőink támogatását! Nagyon élvezem, amikor újabb és újabb előadásokat teszünk össze velük, együtt ötletelünk és kísérletezünk, hogy mitől lesz egy előadás nem csak új, hanem élvezhető is. Ezekből pedig olyan repertoár születik, amit később is fognak játszani más zenészek, ami az európai és magyar zeneirodalom részeivé válik itthonról.”

A Samodai-Szives Duó május 27-én és 28-án mutatja be a FIMU nemzetközi fesztiválon a magyar szerzőik gondolatait egy egybefüggő performanszon.

Nyitókép: Samodai-Szives Duó: Szives Márton és Samodai Bence (Fotó: Boross Fanny)