Táncolj te is! – Vadrozé a Vadrózsában


Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes 1992-ben alakult, 2022-ben ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját. Megalapítása óta működteti a Vadrózsa Család felnőtt együttesét, valamint utánpótlás- és gyermekcsoportjait. Életkor és tánctudás alapján felmenő rendszerben, több mint 250 táncos alkotja a Vadrózsa Családot. 2023-ban 5 csoport is a korosztályában elérhető legmagasabb értékelést kapta az adott szakmai fórumokon.

Eredményeik értékét növeli, hogy felnőtt csoportjukban már számos olyan meghatározó táncos szerepel, akik 5-6 évesen kezdtek táncolni a gyermekcsoportokban.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Csoóri Sándor Program keretében támogatja 2024-ben 2,5 milliárd forinttal a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségeket, köztük a Vadrózsa Család Vadrozé Tánccsoportját is, melyben rutinos néző-szülőből váltak kezdő néptáncossá a felnőttek. Van olyan közöttük, akinek gyermeke három és fél évesen kezdett táncolni a Vadrózsa Táncegyüttesben, és egy régi felvételen látható, mikor gyermeke azt mondja édesanyjának, aki a felvételt készítette, hogy Táncolj te is!, így amikor meghirdették a szülőknek szóló tánctanfolyamot ő is belevágott.

Közös élményük a szülőknek, hogy barátokat szereztek a Vadrozéban, és nemcsak a táncfoglalkozások során találkoznak, hanem más programokat is együtt szerveznek, igazi közösséggé váltak. A táncpróbákon kívül is sokat találkoznak, és a társaság a közösség is nagyon fontossá vált számukra.

Az alábbi videóban részletesebben is láthatja, hallhatja, milyen örömet okoz tagjainak a Vadrozé működése.

Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes alapvető és kiemelt feladatának tartja a gyermekek és fiatalok oktatását, nevelését, továbbá a népi hagyományokkal való megismertetését, a közösségi szellem kialakítását, és azt, hogy gyermektáncosai megismerjék a társas viselkedési normákat, érezzék a közösséghez való tartozás előnyeit és fontosságát.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítják meg a Talentum – Tudás – Tradíció Komplex tehetséggondozó népművészeti tábor Ágota falván című programjukat, közösen a gödöllői Urban Verbunk Junior és a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttessel, így a projekt elsődleges célcsoportjai a három műhely gyermek- és utánpótlás csoportjai.

Az egyesületek felismerték, hogy közös erővel, sokkal több fiatalt tudnak megszólítani, illetve az oktatás maga is szélesebb spektrumot tud körülölelni a hozott egyéni tudásoknak köszönhetően.

A program helyszíne: Ágota Falva – Tass-Alsószenttamás

A Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott támogatási kérelmükkel a családok anyagi terheit szeretné enyhíteni a Vadrózsa Tánccsoport, mivel a támogatásnak köszönhetően jelentősen csökkenthetővé válik a tábor részvételi díja.

Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Vadrozé tánccsoportjának tevékenységét a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Csoóri Sándor Program keretén belül támogatja, míg a Nemzeti Kulturális Alap támogatása a gyerekeknek szóló nyári táborának megrendezését segíti.

Nyitókép: Majnik Zsolt