Új állandó kiállítást rendeznek be az orosházi múzeumban


Új állandó kiállítást rendeznek be az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban. Az intézmény több mint 96 millió forintot nyert el a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Kollégiumának pályázatán erre a célra, az új kiállítás a tervek szerint jövő nyáron nyílhat meg.

Józó Tamásné igazgató elmondta, az összegből egy újragondolt, korszerűsített és informatikai eszközökkel kiegészített állandó kiállítást alakítanak ki, a jelenlegi, 17 éve létrehozott helyett. Nagy hangsúlyt helyeznek a helytörténeti tartalom élményszerű, digitális eszközök segítségével történő átadásának, példaként tekintenek e szempontból a gyulai Almásy-kastély tárlatára.
A kiállítás legnagyobb újdonsága az lesz, hogy a dél-alföldi város egyik leghíresebb mesteremberének, Thék Endre asztalosnak külön emlékszobát szentelnek. Thék Endre (1842-1919) az első hazai bútorgyár alapítója, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője volt. Az ő gyárából kerültek ki a Budavári Palota déli összekötő épületszárnyában található Szent István-terem bútorai, valamint gróf Andrássy Tivadar budai villájának ebédlőberendezése.
    A múzeum Thékhez köthető saját tárgyai közül mintegy húsz látható majd az új kiállításon: egyebek mellett a gyárában készült kerek asztal egy asztali lámpával, a pipája, továbbá restauráltatják a Thék-zongoragyárban készült pianínót. Továbbra is látható lesz az a Munkácsy Mihály Múzeum tulajdonát képező aranyérem, amit Théknek az 1888-as Országos Iparegyesületi Kiállításon ítéltek. Thék Endre portréja, mellszobra, valamint első felesége, Morbitzer Antónia márvány mellszobra is a tárgyi emlékek sorát bővíti majd az új teremben – mondta.
    Józó Tamásné közölte, május közepén bezár a múzeum, elkezdik lebontani a jelenlegi kiállítást, és megkezdődik a három emeleti terem felújítása. Az ideiglenes kiállításokat és egyéb rendezvényeket addig a szintén az intézmény által működtetett Városi Képtárban tartják majd.
    A tervek szerint az új kiállítás jövőre, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg – mondta az igazgató az MTI-nek.

Nyitókép:https://ngytm.hu/